Türk Sineması’nda erkek yıldız olgusu - Kara, Nilgün (My University, 2008)
Bu çalışmada Türk sinemasında erkek yıldız olgusu ele alınmakta ve örnek olarak seçilen dört yıldızdan ve Türk sinemasının diğer yıldızlarından farklı özelliklere sahip olduğu öne sürülen Sadri Alışık’ın bu farkı, seçilen dört önemli filmindeki oyunculuk özellikleriyle ortaya konmaktadır. Birinci bölümde, “popüler kültür” kavramı ve “yıldız” kavramı ele alınarak bu kavramlarla ilgili eleştirilere yer verilmektedir. Bunun dışında “ousia” kavramı ve “yıldız” kavramı arasında bir bağlantı kurularak bununla ilgili bilgilere yer verilmektedir. İkinci bölümde, Türk sinemasında yıldız sistemine açıklık getirildikten sonra, Türk sinemasının önemli erkek yıldızlarının sinemaya giriş biçimlerine ve yıldızlık özelliklerine bakılmaktadır. Ayrıca Türk sineması içerisinde farklı bir konumu olan Sadri Alışık’ın diğer yıldızlardan farkı ortaya konularak “ousia”sına bakılmakta ve bir “yıldız oyuncu” olduğu belirtilen sanatçının, hakkında çıkan dergi ve gazete haberleri ile desteklenerek bu özellikleri belirtilmektedir. Üçüncü bölümde, Sadri Alışık’ın dört önemli filminin çözümlemesi yapılarak bu filmlerin Sadri Alışık’ın kariyerindeki yeri belirtilmekte ve sanatçının bu filmlerdeki oyunculuk özelliklerine bakılmaktadır.

In this study the concept of man star in the Turkish cinema industry is focused. A movie star Sadri Alışık, who was claimed to be different then the others, is chosen and the differences among others, the main features of the actor in selected four movies are tried to be introduced. In the first chapter, the focus is on the subjects, “popular culture” and “star” and some criticisms about these concepts are discussed. Furthermore, the two concepts “ousia” and “star” are tried to be linked with some informative information. The second chapter focuses on the concept of movie star in Turkish cinema, important actors and the way of meeting and getting involved into Turkish movies and being star and differential characteristic. Moreover, Sadri Alışık as a different case and holds an important place in Turkish cinema industry is studied in the concept of “ousia” and some important features of the actor’s are strengthen by quoting from magazines and newspapers when he was figured in the papers. In the last chapter, the actor’s the most important four movies are analyzed, the importance of these movies in his professional carrier and the acting features of the actor are displayed.
Keywords: Beyaz Perde; Sinema; Türk Sineması