Ekonomik ve mali ilişkiler bağlamında Avrupa Birliği bütçesi ve türk bütçe sistemleri - Çetin, Müzeyyen Özlem (My University, 2011)
EKONOMİK VE MALÎ İLİŞKİLER BAĞLAMINDA AVRUPA BİRLİĞİ BÜTÇESİ VE TÜRK BÜTÇE SİSTEMLERİ Avrupa Birliği (AB)’nin oluşumu 1950’lerin ortalarında gerçekleşmekle birlikte, Avrupa’da bütünleşme fikri çok eski tarihlere dayanmaktadır. AB, kuruluşundan bu yana çok önemli değişiklikler geçirmiş ve 2000’lerin sonunda 27 üyeli bir birlik haline gelmiştir. AB-Türkiye ilişkileri 1959 yılında Türkiye’nin tam üyelik başvurusu ile başlamıştır. Ancak AB’nin kurulmasından çok daha önceki dönemlerde de Osmanlı İmparatorluğu Avrupa ülkeleri ile sürekli ilişki içerisinde bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselme döneminde söz konusu ilişkiler Osmanlı İmparatorluğu lehine sonuçlar doğuracak şekilde sürerken, Osmanlı İmparatorluğu’nun gerileme dönemleri olan XVII. ve XVIII. yüzyıllarda bu durum tam tersi yönünde gelişme göstermeye başlamıştır. Bu süreç içerisinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun ekonomisi ve malî yapısı Avrupa’daki düzenlemelerden etkilenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun malî yapısı ve bütçeleri üzerinde bu bağlamda önemli düzenlemeler yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ardından da söz konusu etkileşim devam etmiştir. Türkiye’nin AB’nin kuruluşunun ardından yaptığı tam üyelik başvurusunun ardından 1963 tarihli Ankara Anlaşması ile ilişkiler resmi bir boyut kazanmıştır. Bu tarihten sonra inişli çıkışlı bir şekilde devam eden ilişkiler sonrasında 17 Aralık 2004 tarihli kararla, 3 Ekim 2005 tarihinde müzakerelerin başlamasına karar verilmiştir. Müzakere sürecinin Türkiye’nin malî yapısı üzerinde meydana getirdiği en önemli düzenleme, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu olmuştur.

EUROPEAN UNION BUDGET AND TURKISH BUDGET SYSTEMS IN THE CONTEXT OF ECONOMIC AND FINANCIAL RELATIONS European Union was established in the mid-1950s. However the idea of European integration is based on very old. Undergone very significant changes in the EU since its establishment and has become a union of 27 member states at the end of the 2000s. EU-Turkey relations in 1959, began with Turkey's application for full membership. However, the establishment of the EU than in earlier periods, the Ottoman Empire with the European countries are in constant touch. These relationships in favor of the Ottoman Empire, the Ottoman Empire which would yield results in progress, with periods of decline of the Ottoman Empire in the XVII. and XVIII. centuries, this situation has started to show improvement in the opposite direction. In this process, the economy and the financial structure of the Ottoman Empire, influenced by European regulations. On the financial structure of the Ottoman Empire and the budgets of important changes were made in this regard. Such interaction, continued after the establishment of the Republic of Turkey. Following Turkey's application for full membership of the EU after the establishment of relations with the Ankara Agreement of 1963 has an official size. After this date, the ongoing relationship with ups and downs after December 17, 2004 decision, it was decided to start negotiations on 3 October 2005. Caused by the financial structure of Turkey's negotiation process on the most important regulations, the Public Financial Management and Control Law No. 5018 has been.
Keywords: Avrupa Birliği