Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli’nin ve kullanım alanlarının incelenmesi - Sağlam, Şafak (My University, 2000)
Dünya'da insan nüfusunun artması ve gelişen teknolojiye paralel olarak enerji ihtiyacı da gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde fosil orijinli enerji kaynakları tükenmeye başlamıştır. Mevcut rezervlerinde sınırlı olması nedeni ile yeni kaynak arayışları ortaya çıkmıştır. Bu arayışlar sırasında çevre problemlerinin dikkate alınması gerekliliği önemli bir sınırlama getirmektedir. Güneş enerjisi mevcut enerji kaynakları arasında çevreye en az zarar veren kaynaklardan biri olması nedeni ile öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, öncelikle dünyada yapılmakta olan güneş enerjisi uygulamalarını özetlemek, ülkemizde bu yönde yapılan uygulamaları ortaya koymak ve tespit edilen güneşlenme sürelerine bağlı olarak maksimum verimli sistemlerin neler olacağını açıklamaktır. Bu çalışma 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, güneş enerjisinin tarihçesi anlatılıp, çevreye olan etkileri açıklanmış ve Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli ana hatları ile özetlenmiştir. İkinci bölümde, dünya'da yapılmakta olan güneş enerjisi uygulamaları, termal uygulamalar, elektrik enerjisi uygulamaları ve güneş enerjisi uygulamaları ana başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye'nin güneşlenme ölçümlerinde dikkate alınan parametreler açıklamış, güneşlenme haritaları ek olarak verilmiştir. Ülkemizde yapılan güneş enerjisi uygulamaları, ısı eldesine yönelik uygulamalar, elektrik enerjisi üretimi uygulamaları başlıkları altında irdelenmiştir. Dördüncü bölümde, ülkemizde yapılan özel güneş enerjisi uygulamaları, bölgesel olarak ele alınıp, uygulamalarda kullanılan özel sistemler açıklanmıştır.

World energy consumption has been increasing with growing population and developing technology. Nowadays, fossil oriented conventional energy resources has started to come to the end. Because of restrict existing sources a need on new energy resources come to life. The another restriction on making researhes is environmental roblems. Among the existing energy resources the solar energy is a leading and one of the most environmentaly friend energy resource. The aim of this study is iniatially to summarize the solar energy applications which have been done around the world to bring out the applications done on the same subject in our country. To explain what the most efficient systems determined by duration solar radiating is. This research has four chapters. In the first chapter; the history of solar energy has been explained, solar energy and environment relation has been discussed and applications made in our country have been explained briefly. In the second chapter; solar energy applications have been explained under following tree main titles; Thermal applications, electric energy applications and various applications. In the third chapter; Turkeys solar reyonman and total solar radiating measurement results have been given. General solar energy applications are made in Turkey, have been explained. In the fourth chapter; special solar energy applications are made in Turkey, have been explained and special systems used in applications have been discussed
Keywords: Güneş enerjisi; Güneş enerjisi ile ısıtma