Birleşme ve devralmaların denetim usulü - Daniş, Erkan (My University, 2022)
Birleşme ve devralmaların (yoğunlaşmaların) denetiminde uygulanan “hâkim durum testi” rekabeti kısıtlayıcı etkisi olabilecek ancak hâkim durum oluşturmayan yoğunlaşma işlemlerinin denetlemesine imkân vermediği için AB ve Türk rekabet hukuku uygulamasında çokça eleştirilmiştir. Hâkim durum testinin yapısından kaynaklanan sorunlar 2004 yılında AB mevzuatında gerçekleşen değişiklik ile yoğunlaşmaların denetiminde “etkin rekabetin önemli ölçüde azaltılması” (Significant impediment to effective competition - SIEC) testi kabul edilerek giderilmeye çalışılmıştır. Ancak aynı dönemde Türk hukukunda da yaşanan tartışmalar AB’de 2004 yılında gerçekleştirilen mevzuat değişikliğine benzer kanun değişikliğinin yapılamaması nedeni ile uzun süre gündemde kalmıştır. Türk hukukunda ancak 2020 yılında 7246 sayılı Kanun’la yapılan değişikliklerden kapsamında RKHK’un 7. maddesi değiştirilerek, yoğunlaşmaların denetiminde kullanılan “hâkim durum” testinin yerini AB’nde uygulanan SIEC testi almıştır. Çalışmamızda SIEC testi kapsamında birleşme ve devralmaların denetime ilişkin düzenlemeler AB uygulaması ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.

The “Dominance Test” applied in the supervision of mergers and acquisitions (concentrations) has been widely criticized in the application of EU and Turkish competition law, as it does not allow the supervision of concentration transactions that may have a restrictive effect on competition but do not create a dominant position. The problems arising from the structure of the dominance test were tried to be solved by accepting The Significant Impediment To Effective Competition - SIEC test under the control of concentrations with the change in EU legislation in 2004. However, the debates in Turkish law in the same period remained on the agenda for a long time due to the fact that the law change similar to the legislative change in 2004 in the EU could not be made. In Turkish law, only within the scope of the changes made with the Law No. 7246 in 2020, Article 7 of the RKHK was amended, and the dominance test used in the control of concentrations was replaced by the (SIEC) test applied in the EU. In our study, the regulations regarding the supervision of mergers and acquisitions within the scope of the SIEC test were examined in comparison with the EU practice.
Keywords: ABSTRACT; Acquisition; Birleşme; Civil law; Competition; Concentration; Control; Denetim; Devralma; Dominance; Hakim Durum; Medeni hukuk; Merger; Rekabet; SIEC; Yoğunlaşma