1946 yılında kurulan iki yasal sol partinin hayatının basına yansıması - Efe, Eren (My University, 2006)
Bu çalışma, 1946 yılında yaşanan değişim süreci içinde, yani çok-partili hayata geçişin ertesinde, kendini hem sendikal alanda hem de basın-yayın alanında yeniden inşa etmeye çalışan sol hareketin seyri ve çeşitli yayınların incelenmesi üzerinden dönemin Türkiye’sini anlamayı hedeflemektedir. Bu dönemi önemli kılan, yaşanan siyasal gelişmelerin, Türkiye’nin bu güne kadar izlediği ekonomik, siyasal, kültürel politikasına yön vermesinin yanı sıra özellikle sol siyasal ve sendikal basın alanında gerçekleşen hızlı gelişmeler olmuştur. Bu dönemde çıkarılan bu sol siyasal ve sendikal yayınların ( Ses, Söz, Sendika, Gün, Gerçek ) ayrıntılı incelenmesinin yeterince yapılmamış olması, Türkiye’de basın-yayın tarihi açısından büyük bir eksikliktir. Ne yazık ki bu yayınların büyük bölümü devlet arşivlerinde bulunmamaktadır. Sadece dönemi yaşayan birkaç kişinin özel arşivlerinde de yayınların tümüne ulaşmak da mümkün olmamıştır. Ancak daha geniş bir çalışma bu olanağa sahip olacaktır. Ayrıca, Türkiye’nin kültürel birikimine önemli katkılar yapan birçok şair, ressam, yazar ve düşünür bu gazete ve dergilerin yayın kadrosu içinde yer alması da bizim açımızdan önemlidir. Çalışmamızda 1946 yılı içinde Türkiye’de kurulan Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi ile Türkiye Sosyalist Partisi’ni de inceledik. Bu iki parti yukarıda bahsedilen gelişmeleri açığa çıkaran örgütlenmeler olması bakımından önemlidir. Ayrıca iki farklı yasal sosyalist parti kurulması da bizim açımızdan üzerinde durulması gereken bir konu olmuştur.. Bu iki partinin program ve tüzükleri ile kurucularından bazılarının otobiyografileri ve çalışmamız içinde yer verdiğimiz konulardır. İki farklı yasal partinin kurulmasının nedenleri üzerinde de durmaya çalıştık. Yakın tarihimize ilişkin bir tartışma olarak da değerlendirilebilecek olan çalışmamız bu anlamıyla eksik bir inceleme olmakla beraber, en azından bu konuya dönük bir girişi teşkil edebilmek amacını taşımaktadır. This work is aimed at understanding Turkey in the process of change that took place in 1946, i.e. just after the transition to multi-party system, through the progress of the left movement which tried to rebuild itself in both trade union and press spheres, and through the examination of the various publications. What made this period important is the fact that political developments of the period manipulated the economic, political and cultural policy that has been pursued by Turkey up to now, as well as the quick developments which happened in the especially left political trade unionistic press realm. The fact that there has not been any elaborate research on this left political and trade unionistic publications Ses [The Voice], Söz [The Word], Sendika [Trade Union], Gün [The Day], Gerçek [The Reality]) of the period is a huge lack in regard to the Turkish press history. Unfortunately most of these publications do not exist in the state archives. It is also impossible to reach all of these publications via the private archives of a few people who lived through the period. Only a broader study would have this opportunity. Besides, the fact that a lot of poets, painters, authors and thinkers having made essential contributions to the Turkish cultural accumulation ranked among the staff of these publications is important for us. Within our work we examined Socialist Laborer and Peasant Party of Turkey and Socialist Party of Turkey that were founded in 1946. These two parties are important in the sense that they are organizations revealing the developments mentioned above. In addition, the foundation of two distinct legal socialist parties is worth to think about. The program and statute of these two parties and the autobiographies of some of its founders are among the issues in our work. We also tried to elaborate the causes of why two legal parties were founded. While our study, which might also be considered as a discussion on our recent history, is an incomplete one in these terms, it has at least the goal of providing an introduction to the question
Keywords: Siyasi Partiler