CLINICAL AND CEPHALOMETRIC ANALYSIS OF THREE CASES WITH PYCNODYSOSTOSIS: CASE REPORTS - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu çalışma ender rastlanan piknodizostozisli üç olgunun ağız dışı ve içi bulguları ile sefalometrik değerlendirmesini sunmaktadır. Piknodizostozisli üç olgunun ağız dışı ve ağız içi bulguları klinik olarak değerlendirilmiş, hastalardan alınan lateral sefalometrik radyografiler üzerinde iskeletsel ve dişsel ölçümler gerçekleştirilmiştir. Olguların ikisinde maksiller retrognatiye bağlı iskeletsel sınıf III yapı, diğerinde ise bimaksiller retrüzyon ile beraber sınıf I yapı mevcuttur. Tüm hastalarda total sirküler çapraz kapanış, artmış gonial açı ve dik yön yüz boyutları, derin damak kubbesi ile üst dudakta retrüzyon gözlenmiştir. Bu tip olguların tedavisinde büyüme-gelişme dönemi de göz önünde bulundurularak maksiller genişletme, yüz maskesi veya ortognatik cerrahi tedavi alternatifleri arasındadır. Piknodizostozisli hastalarda kemik kırılganlığı ve diş çekimlerinden sonra osteomyelit riskinin yüksek olması nedeniyle yapılacak ortodontik tedavi ve ortognatik cerrahi müdahalelerde bu durum gözönüne alınarak hastaya yaklaşımda bulunulmalıdır.

The aim of this article is to present intra- and extra-oral and cephalometric findings of three patients with a rare disease: the pycnodysostosis. Two cases had skeletal Class III malocclusion due to maxillary retrognathia and one had bimaxillary retrusion with Class I relationship. Total circular crossbite, increased gonial angle and vertical facial proportions, deep-narrow palates and retruded upper lip were found in all cases. Maxillary expansion, face mask treatment or/and orthognathic surgery are treatment alternatives, considering the growth and development. Bone fragility and the risk of osteomyelitis after extractions should be considered in such cases before orthodontic treatment and orthognatic surgery.
Piknodizostozisli Üç Olgunun Klinik ve Sefalometrik Analizi: Olgu Sunumu
Keywords: Diş Hekimliği