Hastane öncesi acil sağlık çalışanlarının adli olgulara yaklaşımları - Cingil, Ayşin (My University, 2007)
1. ÖZET Çalışma, Hastane Öncesi Acil Sağlık Çalışanlarının Karşılaştığı Adli Olgulara Yaklaşımı belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. 400 acil sağlık ekibi çalışanı (50 hekim, 50 hemşire, 50 paramedik, 200 ATT ve 50 şoför) katıldı. Bulguların değerlendirmesinde Toplanan veriler Excel formatında elektronik ortamına girilerek SPSS programında istatistik analiz yapıldı. Deneklerin yaş, cins, eğitim durumu, meslek özelliklerine göre analiz edildi ve tablo halinde sunuldu. Araştırmanın sonucunda adli olgularda alınan çağrı sonucu 112 çalışan ekibin içinde % 57 (n=231) oranında hekimin karar verdiği, % 23 (n=94) oranında da ekibin genelinin karar verdiği saptandı. Gidilen olay mahallinde adli anlamda problem yaşayan kişilerin en çok doktorların % 90 (n=45) ve şoförlerin %100 (n=50)’ü hasta yakınlarıyla sorun yaşadıkları ve karşılaşılan adli vakalarda can güvenliğinde endişelenme konusunda ekibin %52.75 (n=211)’i güvenliği ile ilgili endişe yaşamakta olduğu belirlendi.Adli vakalarda acil ekibinin mağdur yakınları tarafından hangi saldırılara maruz kaldığı, (n=87 alınmıştır) % 52.94 (n=45)’lük oranla en çok sözlü tehtid, % 25.88 (n=22) ile fiziksel şiddete olduğu tespit edildi. Acil çağrı ekibinin genelinde mutlaka alınması gereken CPR ( Kardio Pulmoner Resusitasyon) ve Travma Resusitasyon Kurslarını aldığı ama yeterli sayıda olmadığı ve yeni TCK 280. madde ile ilgili eğitimin çok az alındığı, delillerin saklanması konusunda da % 84 (n=336)’nün eğitim almadığı görüldü. Ayrıca adli vakalarda komuta kontrol merkezine ulaşma konusunda zorluk yaşanmadığı, %86,75(n=347)’sinin hayır cevabı ile belirlendi. Bu sonuçlara dayanarak 112 acil çalışanlarının komuta merkezi ile koordineli çalıştığı fakat adli vakalardaki kanuni yetki ve sorumluluklarının, delillerin toplanması konusunda ekibin daha fazla eğitim alması gerekliliğinin ve acil adli olgularda yaralıya girişimde bulunurken güvenliğinin daha fazla sağlanması gerektiğini söyleyebiliriz. 2.

APPROACHES OF EMERGENCY EMPLOYEES AGAINST JUDICIAL FACTS THAT THEY FACE BEFORE HOSPITAL This research was made to specify approaching the forensic facts that concerned abour emergency personnel. 400 emergency personnel are attended. (50 doctor, 50 nurse, 50 paramedic, 50 driver)SPSS a statistic programme was used for Exel-format-data to assessment the evidences. This data were analysed according to the emergency personnel ages, genders, education and job properties.At the end of the research, it is established that, rate of the doctors who decided in the forensic facts is %57 and rate of the all the personells decision is %23 in the emergency group. In the incident scene patient relatives became problem for most of the doctors (rate of %90) and all for all the drivers. It was stated that, in the forensic events %52, 75 of the personel worried about the safety.Emergency personnel are exposured aggression by the relatives ofmartyrs in forensic cases. Threat is rank among the first with rate of %52, 94.Also physical violence rate is %25, 88.It was considered that, number of courses like CPR ( Kardio Pulmoner Resusitasyon) and Trauma Resusitasyon Education which must be taken by emergency caller personnel are not sufficient and according to new TCK these educations are not enough. Moreover, %84 of the personnel weren't educated about preserving the evidences.Furthermore, %86, 75 of the personnel said no to this question: was it difficult to access the nerve center (or control center) in any forensic case?This results show that, emergency personnel work with nerve center with a full coordination. It is said that, emergency personnel needed to be educated more about collecting evidences and also it is necessary to increase the safetywhile nursing the injured people in forensic facts.
Keywords: Acil Sağlık Ekibi; Adli Olgular