Türkiye'de 1991-2006 döneminde makro ekonomik değişkenlerin hisse senedi fiyatlarına etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Özet: Riskli yatırım araçlarından olan hisse senetleri, makro ekonomik değişkenlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. Hisse senedi fiyatlarını etkileyen başlıca değişkenler faiz oranları, enflasyon ve para arzı olarak sıralanmaktadır. Bu çalışma, 1991-2006 döneminde Türkiye'de uzun vadeli faiz oranları, enflasyon ve para arzındaki (Mİ) değişimlerin IMKB Ulusal 100 Endeks ve Mali Endekse olan etkisini doğrusal regresyon modeliyle incelemektedir. Bu kapsamda, Ulusal 100 Endeks ve Mali Endeks bağımlı değişken, enflasyon, para arzı (Mİ) ve uzun vadeli faiz oranı bağımsız değişken kabul edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, her iki endeksin, faiz oranlarından olumsuz etkilendiğini göstermektedir. Buna karşı, Ulusal 100 Endeks ve Mali Endeksin para arzı ve enflasyonla aynı yönde değişim gösterdikleri görülmüştür.

Abstract: Stocks, which are risky financial instruments, are considerably affected by macro economic variables. The key variables which influence stock prices are known as interest rates, inflation and money supply (Ml). This article examines the effect of the changes in long-term interest rates, inflation and Money supply (Ml) between 1991-2006 on ISE National Index and Financial Index by linear regression model. In this context, the dependent variables are ISE National Index and Financial Index respectively. Whereas, the independent variables consist of inflation, long-term interest rates and money supply (Ml). The results show that both indexes are negatively affected by interest rates. However, there is a positive relationship between the indexes and inflation and money supply (Ml).
The effects of macro economic variables on stock proces in the 1991-2006 period in Turkey