Çift yetenekli liderliğin takım inovasyonu üzerindeki etkisinde inovasyon iklimi, inovatif davranışlar ve öz yeterliğin rolü - Kılıç, Halil Aslan (My University, 2018)
Kaotik bir dönemin ve yoğun rekabetin yaşandığı günümüz ekonomik sisteminde işletmelerin sürdürülebilir olabilmelerini sağlayabilen en önemli faktörlerden biri inovasyon olarak ifade edilmektedir. İnovasyonun her alanda, özellikle iş dünyasındaki popülerliği araştırmacıları da konu üzerinde yeni çalışmalar yapmaya yönlendirmekte, her gün yeni bir çalışma yayın hayatında yerini almaktadır. İnovasyon konusunda daha önce üzerinde pek durulmayan çift yetenekli liderlik kavramı çalışmamızın ana konusunu oluşturmaktadır. Liderlik konusunda kısa bir açıklama yapıldıktan sonra inovasyonu teşvik edip kurumsallaşmasını sağlayan yöneticilerin, liderlik yaklaşımları ele alınarak, güncel bir liderlik kavramı olan çift yetenekli liderlik yaklaşımı üzerinde durulmuştur. Çift Yetenekli liderliğin takım inovasyonu üzerindeki etkisi ve bu etki üzerinde inovasyon iklimi, inovatif davranışlar ve öz yeterliğin aracı etkileri araştırılmıştır. 490 çalışandan toplanan veriler SPSS 21, LISREL 8.80 ve Hayes (2018) tarafından geliştirilen PROCESS ile analiz edilerek sonuçlar ortaya konulmuştur. Buna göre çift yetenekli liderliğin takım inovasyonu üzerindeki etkisinde inovasyon ikliminin tam aracı, inovatif davranışlar ve öz yeterliğin de kısmi aracı etkileri olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Tam aracı etkisi ortaya çıkan inovasyon ikliminin takım inovasyonu üzerindeki etkisinde öz yeterlik ve inovatif davranışların aracı etkileri olup olmadığı da araştırılarak ikisinin de kısmi aracılık etkilerinin olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak örgütlerde takım inovasyonunun artırılabilmesi için inovasyon ikliminin tesis edilmesi, bireyleri motive edecek, inovatif davranmaya yöneltecek ve öz yeterlik düzeylerini artıracak çift yetenekli liderlik davranışları sergileyen yöneticilerin gerekli olduğu ortaya çıkmıştır.

One of the most important term to be sustainable in a nowadays chaotic period of time and the intensive competitive economic system is stated innovation. The popularity of innovation in all areas, mostly the business world leads researchers to study new papers and every day new studies take place in publication life. The term of ambidextrous leadership did not stress in the area of innovation before the past decade is the main subject of our research. After a short explanation about leadership, managers who promote and institutionalize innovation, leadership approaches addressed and the ambidextrous leadership approach which is a current leadership term is stressed. The effect of ambidextrous leadership on team innovation, and the mediating role of innovation climate, innovative behavior and self-efficacy are researched. Analysis was done with the data collected from 490 employees by SPSS 21, LISREL 8.80 and the PROCESS developed by Hayes (2018). According to the analysis, it is found that ambidextrous leadership have an effect on team innovation and perfect mediating of innovation climate and partial mediating of innovative behavior and self-efficacy between them. Also mediating effect of innovative behavior and self-efficacy between innovation climate and team innovation is investigated and partial mediating effects are found in both. As a conclusion, to increasing team innovation, organizations should facilitate innovation climate and motivate people to behave innovatively and increase self-efficacy perception by promoting ambidextrous leadership behaviors are necessary.
Keywords: Başarı, İşletmelerde; Chief executive officers; Competition; Creative ability in business; Çift Yetenekli Liderlik; Executive ability; Innovation; Innovation Climate; Innovative Behavior; İnovasyon İklimi; İnovatif Davranışlar; Lider yöneticiler; Management; Öz yeterlik; Rekabet; Self-Efficacy; Success in business; Takım İnovasyonu; Takımlar, İş yerinde; Team Innovation; Teams in the workplace; Technological innovations; Teknolojik yenilikler; Yaratıcılık yeteneği, İşletmelerde; Yenilikçilik Ambidextrous Leadership; Yönetici yeteneği; Yönetim