Personel seçiminde görüşme sürecinin adaylar yönünden değerlendirilmesine ilişkin bir çalışma - Balkan, İlkay (My University, 2012)
PERSONEL SEÇİMİNDE GÖRÜŞME SÜRECİNİN ADAYLAR YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN BİR ÇALIŞMA Görüşmeler, bireylerin çalışma yaşamının en önemli anlarıdır. Görüşmenin olmadığı bir personel seçimi düşünülemez. Çalışma yaşamında böylesine kritik role sahip bir sürecin herkes tarafından bilinen ancak pek fazla dile getirilmeyen birçok sorunu da vardır. Bu tez çalışmasında, insan kaynakları işe alım sürecinde aday toplamak için başvurulan kaynaklar, personel seçim süreci ve bu süreç içersininde önemli bir role sahip olan görüşme yöntemi incelenmiştir. İnceleme yapılırken görüşme evreleri, görüşme teknikleri, görüşme soruları ayrıntılı olarak ele alınmış ve görüşmeci hatalarına etik boyutu da değerlendirilerek yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümünde görüşme sürecinin sorunlarını, sık yapılan hataları doğrudan adayların bakış açısıyla değerlendirebilmek adına örnek olay çalışmasına yer verilmiştir. Yer verilen örnek olaylar, çeşitli alanlarda ve çeşitli pozisyonlar için iş görüşmelerine katılmış bireylerin bizzat yaşamış oldukları olaylardır. Her bir olay adayların özgün ifadelerinin yer aldığı, gerçeklere dayanan, yaşanmış kendine özgü özellikler taşımaktadır. Son bölüm içerisinde uygulama kapsamında örnek olayların yorumlanmasına da değinilmiştir.

A STUDY ON THE ASSESMENT OF INTERVIEW PROCESS BY CANDIDATES ON THE PERSONNEL SELECTION The interviews, the most important moments of people's working life. Personel selection is unthinkable without a interview. Interview with such a critical role in your work life a little unspokenknown by everyone, but there are also many problems. In this thesis, human resources referenced in the hiring process for candidates to gather resources, personnel selection process and the interview method has an important role in this process were investigated. During the analysis phases of interviews, interview techniques, interview questions and interviewer errors are discussed in detail in the ethical dimension is evaluated. In the last part of the study, problems in the interview process, interview errors studied with case studies for reflect candidates point view. Case studies, they are personally experienced the events of individuals participated in job interviews. In each event has the original, experienced and uniqe statements of the candidates. There are also, interpretation of events in the last section.
Keywords: İş Görüşmeleri; Personel Yönetimi