The effect of career management and development in human resource management and a research - Gürcan, Hande (My University, 2006)
Günümüzde, entelektüel sermaye organizasyonların en önemli varlığı haline gelmiştir. İnsan kaynakları yönetimi organizasyonların temel bir fonksiyonudur ve bu fonksiyonun etkin uygulaması, insanların beceri ve bilgilerini birleştirmeyi içermektedir. Durağan olmayan rekabetçi ortamın ve değişimi tahmin etmenin zorluğundan dolayı; işletmeler çalışanlarının beceri portföylerini oluşturmalıdırlar. Bu nedenle, etkinliği arttırmak adına kariyer gelişimi; ileri görüşlü organizasyonlarda bireysel gelişim için ayrı bir araç olmaktan, stratejik temel bir varlığa dönüşmüştür. Bu tezin amacı; organizasyonların genel başarısını ve bireylerin sahip oldukları potansiyellerini en üst düzeye çıkartmaya yönelik startejik bir süreç olan, insan kaynakları yönetiminde kariyer yönetimi ve gelişiminin etkisi hakkında derin bir anlayışa sahip olmaktır. İnsan kaynakları yönetiminin önemi, tarihçesi, amaçları, temel özellikleri ve fonksiyonları birinci bölümde anlatılmıştır. İkinci bölümde; kariyer, yönetimi ve gelişiminin kapsamı ve etkin kariyer gelişimi için yapılabilecek stratejik uygulamalar ortaya çıkartılmıştır. İnsan kaynaları yönetimi için kariyer gelişiminin öneminin nedenleri; kariyer gelişiminde insan kaynaklarının rolü, kariyer gelişimi ve kariyer gelişiminin diğer insan kaynakları sistemleri ile arasındaki bağlantı üçüncü bölümde açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, araştırmanın amacı, dizayn ve metodolojisi, sınırları, uygulama yapılan şirket hakkında genel bilgi, bulgular ve sonucu içeren araştırma bölümü bulunmaktadır.

Today, intellectual capital has become the most important single asset of the organisations. Managing human resources is a central function within an organisation and its effective implementation involves combining the skills and knowledge of people. Given the instable competitive environment and difficulty of predicting change, companies should build a portfolio of skills in their employee base. Therefore, career development has been transformed from an isolated tool for individual growth to a key strategic asset for farsighted organisations to increase effectiveness. The purpose of this dissertation is to provide a deep understanding about the effect of career management and development in human resource management, which is a strategic process in maximizing individual’s potential, and the success of the organisation as a whole. The importance, the history, the objectives, major characteristics and the functions of the human resource management have been clarified in the first chapter. In the second chapter; the concept of career, career management and development, and the challenges of effective career development have been introduced. The reasons of the importance of career development for human resource management, HRM’s role in career development and linkage between career development and other human resources systems have been explained in the third chapter. In the fourth chapter; the application part of the research has been clarified, which includes the aim of the research, research design and methodology, limitations, company overview, findings, results and conclusion.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Kariyer Yönetimi; Rekabet