Kriz döneminde insan kaynakları yönetimi ve 11 Eylül sonrasında bir uygulama - Dülgar, Tolga (My University, 2003)
Günümüzde krize neden olan faktörlerden kimyasal, elektronik, nükleer ve terörist saldırıların etkisi daha da artmıştır. Krize girmiş işletmelerin varlıklarını koruyabilmeleri ve sürdürebilmeleri ancak insan kaynağını en verimli ve etkin biçimde kullanmaları ile mümkün olmaktadır. Kriz dönemlerinde işletmelerin küçülme, satınalma ve birleşme kararları planladıkları ve uyguladıkları görülmüştür. İşletmelerin parasal kaynakları ve diğer kaynakları krizden nasıl etkileniyorsa, insan kaynakları aynı şekilde etkilenmektedir. İşletmeler krizle karşılaştıklarında giderlerini azaltmak için ilk yol olarak küçülmeye başvurmuşlardır. Türkiye'de Kasım 2000 ve Şubat 2001 krizinin yol açtığı küçülmeden sonra Amerika' daki terör olaylarının açtığı kriz, dünyanın önde gelen birçok şirketinde işten eleman çıkartmalar, geçici izin, vardiya azaltmak ve üretimi durdurmak gibi kararlar almak zorunda bırakmıştır. 11 Eylül saldırısı sonrası özellikle havacılık sektöründe küçülme görülmüştür. Kriz döneminde işletmeler çalışanları çıkarmak yerine farklı yöntemler de uygulamaktadır. Örneğin çalışma saatlerinin azaltılması, ücretsiz izin, ücret artışlarının dondurulması yada ücretlerden belirli bir yüzde kesinti yapılması gibi yöntemler uygulanmıştır. İnsan kaynakları yönetimi, planlamalar ve uygulamalarda üst yönetimle birlikte hareket ederek çalışanların bu kararlarda nasıl etkilendiğini bilmek, bu etkilerinin işletmenin ve çalışanların motivasyonu ve performansı üzerindeki etkileri en az seviyeye indirgeyecek önlemleri zamanında almak ve uygulamak durumundadır. The impacts of chemical, electronic, nuclear and terrorist attacks, of the factors that cause crises have further increased in the present-day. The establishments in crisis can only safeguard and sustain their existence through the efficient and effective utilisation of human resources. During crisis, it has been observed that managements decide on and implement shrinkage, purchases and mergers. The human resources are affected from the crisis, as the financial resources and other resources of establishments do. When establishments encounter crises, the first approach is to opt for shrinkage in order to reduce their costs. After the shrinkage in Turkey due to the November 2000 and February 2001 crises, the crisis caused by the terrorist attacks in the US, obliged several leading companies of the world to dismiss staff, grant temporary leaves, reduces shifts and cease production. Following the 9/ 11 attack, shrinkage was particularly observed in the aviation sector. During crisis, establishments may employ different means instead of dismissing their staff. Practices include reducing working hours, granting unpaid leaves, suspending raises, or deducting certain percentages from salaries. Human resources management requires an awareness of how employees are affected by these decisions, through coordination with the upper management during planning and implementation stages, and a timely approach for taking precautions to reduce the results of these effects on the establishment, and on the motivation and performance of employees.
Keywords: Insan Kaynakları Yönetimi