15-17 yaş grubu öğrencilerin sanat eğitiminde yerel ve özgün değerlerin kazandırılmasında Fikret Mualla’nın yeri - Bayrak, Başak Tuna (My University, 2009)
15-17 YAŞ GRUBU ÖĞRENCİLERİN SANAT EĞİTİMİNDE YEREL VE ÖZGÜN DEĞERLERİN KAZANDIRILMASINDA FİKRET MUALLA’NIN YERİ Bu tez çalışmasında, 15-17 yaş grubu öğrencilerinin görsel sanatlar dersinde yerel ve özgün değerlerin kazanılmasında Fikret Mualla’nın yeri ve önemi değerlendirilmektedir. Çalışmada, ilk olarak genel hatlarıyla çağdaş Türk Resim sanatının oluşum çizgisi, Türk Resminde yerellik ve ulusallık kavramları, sanatta batılılaşma politikamızın temeli, siyasi ortamın milli sanat bilincine etkileri ve çevre faktörünün çağdaş Türk Resim sanatındaki açılımları izlenebilecektir. Cumhuriyet ertesinde kurulan ilk sanatçı derneği Müstakil Ressam ve Heykeltıraşlar Birliği ve “d” Grubu’nun oluşum aşaması incelenerek sanatçılarından örnekler verilmiş, çağdaşı olan sanatçıların yerel açılımlı resimleri araştırılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde, özgün yapısı ve kendine has duyarlılıklarıyla Fikret Mualla’nın yaşamı ve sanatsal kişiliği incelenerek, kendi düşünce sistemi ve sanatının oluşum aşamaları bu araştırma içinde kullanılmıştır. Bu aşamada, çıkıp geldiği yerel duyarlılığı koruyabilmiş bir sanatçı olduğu, renk ve çizgi kullanımındaki gücü vurgulanarak Mualla’nın İstanbul ve Paris dönemine ilişkin eserleri yeni sanat tarihi disiplininin ve sanat eleştirisinin ışığında incelenmiş ve çözümlemeleri yapılmıştır. Bir sonraki bölümde ise 15-17 yaş grubu öğrencilerinin; zihinsel, bedensel, psikolojik ve sanatsal gelişimi incelenerek, çağdaş eğitim sistemi içinde, doğru öğretim yöntem ve tekniklerinin seçilebilmesi amaçlanmıştır. 15-17 yaş grubu öğrencilerin sanatsal ve sosyal gelişimleri göz önünde bulundurularak yerel ve özgün değerlerin kazandırılmasında Fikret Mualla’nın yeri konusunun uygulanması için değişik etkinlikler bağlamında uygun çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Yaş dönemi gereği bedensel ve psikolojik gelişim ve değişkenliklerin yoğun yaşandığı bu dönemde, soyut işlemsel dönemde olan gençlerle görsel sanatlar dersinin öğrencileri kısıtlamadan, ilgi ve becerilerine uygun özellikte olması gerekmektedir. Siyaset, din, felsefe gibi konulara ilgisi artan genç, duygusal anlamda sıkıntılı bir dönemi yaşamaktadır. Olasılıklar veya tamamen soyut öneriler bağlamında düşünce üretip, olası problemi mantık yoluyla çözümlemeye çalışan genç, kavramlar üzerinde düşünüp fikir üretmeye başlar. Bu süreçte uygulanacak sanat eğitiminin eleştirel bir bakış açısı kazandıracak niteliğe sahip olması gerekmektedir. Aynı şekilde uygulattırılacak programında gençleri sıkmadan, hayal gücünü geliştirici bellek eğitimine dayalı olması gerekmektedir. Bu tez çalışmasında yerel ve özgün değerlerin kazandırılmasında Fikret Mualla’nın yeri konusu farklı uygulamalarla gerçekleştirilmiş olan etkinliklerle, eğitimci için de bir rehber olabilmesi çabasıyla hazırlanmıştır. Fikret Mualla’nın yerel ve özgün duyarlılığı ile ortaöğretim sanat eğitimindeki öneminin vurgulanması, tezin başlıca hedefleri arasındadır.

THE IMPORTANCE OF FİKRET MUALLA, IN BRINGING NATIVE AND UNIQUE VALUES, IN STUDENTS’ AT THE AGE OF 15-17 FINE ARTS EDUCATION In this thesis, importance of Fikret Mualla, in bringing native and unique values, in students’ at the age of 15-17 fine arts education is reviewed. First of all, in general, the expansion of environmental factor in modern Turkish Painting, the formation of Turkish Painting, notions of nativity and nationality in Turkish Painting, basis of westernization policy in fine arts and the effect of political aura in national fine arts conscious is observed. The very first artists association called Müstakil Ressam ve Heykeltıraşlar Birliği, which was established right after the foundation of Turkish Republic and Group d’s formation stage is analized. Examples of their works given, paintings of other artists of the same era observed from the perspective of nativity. The second part of the research, focuses on the personal life and artistic personality of Fikret Mualla with his unique style and sensibilities. His very own thinking system and the forming process of his art is used within this research. At this stage, it’s emphasized that he was such a kind of artist who can keep the native sensibility of his motherland and his perfection in using color and drawing. His works of İstanbul and Paris periods are analized in the light of new arts history disipline and fine arts critiques. In the next chapter, mental, physical, pyschological and artistic development of students at the age of 15-17, is observed with a purpose of determining the right methods and techniques in contemporary education system. Considering their artistic and social development, appropriate workouts, practices achieved about Fikret Mualla’s place in bringing native and unique values. Considering students’ age, it’s a necessity to figure out classes without limitations and suitable to their skills and abilities since the students passing through an abstact operational period. A period that physical and pyschological developments and changes experienced so intense. The pupil, interested more in topics like politics, religion, philosophy; experiences an emotionally troubled period. Tries to analyse possible problems using logic, creates opinions in terms of possibilities or totally abstract suggestions. Thinks about conceptions and forms his / her own opinions. Fine arts education which is performed during this process, has to have the qualification to cause students to earn critical point of view. Likewise, the program has to depend on an education system which doesn’t bore and developes imaginational memory. This thesis also efforts to be a guide for the educator, including activities performed with different practices on the topic the importance of Fikret Mualla, in bringing native and unique values. One of the main goals of this work is to highlight Fikret Mualla’s native and unique sensibility and its importance in high school level fine arts education.
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Resim; Sanat Eğitimi