Çocuklarda kabakulak enfeksiyonuna bağlı kalp tutulumunun ekokardiyografi ve troponin-T düzeyleri ile araştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Amaç: Miyokardit kabakulak enfeksiyonunun nadir fakat ölümcül olabilen önemli bir komplikasyonudur. Miyokarditin kesin tanısı için biyopsi ve histolojik değerlendirme gereklidir. Ancak bu işlemin uygulama güçlüğü nedeniyle miyokardit tanısı için değerli olabilecek başka girişimsel tetkikler araştırılmaktadır. Erişkin ve çocuk hastalarda kalbe ait troponin-T (cTnT) düzeylerinin kalbe ait komplikasyonların erken tanınmasında yararlı olduğunu gösteren çalışmalar yapılmıştır. Çalışmamızda kabakulak enfeksiyonunda kalp tutulumu ekokardiyografi ve troponin düzeyleri ile araştırılmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmamızda kabakulak ve kabakulak menenjit tanısı alan yaşları 1 ile 14 arasında değişen 20'si kız 46'sı erkek toplam 66 çocukta fizik muayene, telekardiyografi, elektrokardiyografi ve ekokardiyografik incelemelerin yanısıra serum troponin-T düzeyleri ölçülerek kalp tutulumunun sıklığı ve troponin-T düzeylerinin bu tutulumu saptamaktaki değeri araştırıldı. Bulgular: Ekokardiyografide üç hastada sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu (EF) düşük bulundu, iki hastada sinüs bradikardisi, dört hastada hafif mitral yetersizliği, bir hastada hafif aort yetersizliği saptandı. Ejeksiyon fraksiyonu düşük olan hastaların birinde mitral yetersizliği, diğerinde de bradikardi birlikteliği söz konusuydu. Toplam sekiz (% 12) hastada kardiyak etkilenme görüldü. Kapak yetersizliklerinin hastalığın iyileşme döneminde gerilediği ve sol ventrikül işlevlerinin normale döndüğü tespit edildi. Menenjitli hastalarda kalp tutulumu menenjiti olmayan hastalara oranla anlamlı olarak daha fazlaydı (p<0,001). Hastaların tümünde cTnT düzeyi ölçülebilir değerin altındaydı (< 0,01) ve troponin-T düzeyleri açısından menenjitli ve menenjiti olmayan hastalar arasında anlamlı fark saptanmadı. Çıkarımlar: Kabakulak enfeksiyonu sırasında kalp etkilenebilmektedir. Ancak bu etkilenme troponin-T düzeylerinde artışa neden olmamaktadır.

Aim: Myocarditis is a rare, potentially lethal complication of mumps. Definitive diagnosis of myocarditis is possible by histologic examination of the myocardium. However, myocardial biopsy is an invasive method and is not performed in most of the cases. Other non-invazive methods for the diagnosis of myocardial involvement is searched for. Elevated levels of cardiac troponin-T is found to be helpful in the early detection of cardiac complications in various disease states in adult and pediatric patients. In this study, cardiac involvement in mups is searched for using echocardiography and serum troponin levels. Material and Method Our study included 66 patients ( 20 girls, 46 boys) with mumps; between the ages of 1 to 14 years. Serum troponin-T levels were measured in all patients in addition to physical cardiac examination, electrocardiography and echocardiographic examination. Results: Left ventricular ejection fraction was below the normal range in three patients, two patients had sinus bradicardia, mild mitral regurgitaion was found in four patients, and mild aortic regurgitaüon was found in one patient. One of the patients with decreased ejection fraction had mitral regurgitaüon and one other had sinus bradycardia. The number of the patients with cardiac involvement was eigth (12%). These cardiac findings were resolved during the convalescence period of the disease and the ejection fraction was found to be normal. Cardiac involvement was significantly more prevelant in patients with meningitis compared to the patients without meningitis (p<0.001). Cardiac troponin-T levels were below the measurable level (<0.01) in all patients and there was no difference between the patients with meningitis and without meningitis. Conclusions: The heart is affected during Mumps infection. However this involvement does not cause increased levels of troponin-T.
Myocardial involvement in mumps infection
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Pediatri