Hisse senedi değerlemesinde teknik analiz yöntemi - Yılmaz, Sibel (My University, 2001)
İşletmeler faaliyetlerinin en önemli kısmını özkaynaklardan finanse ederler. Sözkonusu kaynakların temel bölümünü oluşturan ödenmiş sermaye hisse senetlerinin çıkarılması yoluyla işletmelere fon sağlar. Bireysel ve kurumsal yatırımcılar hisse senedi alım-satımında Temel Analiz, Teknik Analiz, Rassal Yürüyüş gibi değerleme yöntemlerinden yararlanırlar. Temelde Dow Kuramı'na dayanan Teknik analiz Yöntemi ile, hisse senetlerinin geçmiş fiyatları, ortalamaları, çeşitli şekil ve grafikler kullanılarak gelecekteki fiyatları belirlenir. Çalışmanın konusu olan Hisse Senedi Değerlemesinde Teknik Analiz Yönteminin incelenmesinde altı bölümden oluşan bir plan izlenmiştir. Girişteki temel açıklamadan sonra, birinci bölümde konu ile ilgili kavramsal açıklamalar üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde hisse senedi değerlemesinde kullanılan analiz yöntemleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmanın odak noktasını oluşturan teknik analiz ile ilgili açıklamalara üçüncü bölümde yer verilmiştir. Burada grafikler, formasyonlar, temel teknik analiz kavramları üzerinde durulmuş; dördüncü bölümde ise teknik göstergeler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Beşinci bölüm Dow Teorisi ve Teknik Analiz yaklaşımına ayrılmıştır. Dow Teorisi'nin temel ilkeleri sunulduktan sonra piyasa hareketleri incelenmiş, ayrıca bu teori eleştirel bir açıdan da değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmanın son bölümünü oluşturan altıncı bölümde Elliot Dalga Teorisi ve Teknik Analiz Yöntemi üzerinde durulmuştur. Konunun tanıtımından sonra buradaki temel davranış biçimleri, Fibonacci sayıları açıklanmıştır. Ayrıca teorik yaklaşımların yanısıra İMKB 100 endeksi arasında yer alan çeşitli şirketlerin hisse senedi verileri ile uygulamalı olarak test edilmiştir. Çalışmanın temel hedefi bilinen geleneksel değerleme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir bir değerleme yöntemini incelemek, teorik ve uygulamalı geçerliliğini test etmektir. Teknik Analiz'in tek başına kullanılması ve şirketin temel performansının ölçülmesinde kullanılan yöntemlerin ihmal edilmesi doğru olmayacaktır. Ancak alternatif yöntemlerin yanısıra Teknik Analizin kullanılması değerlemenin isabet gücünü artıracaktır.

Companies mainly use comman stocks for their financing purposes. Individual nd institutional investors use some analysing tecniques as Fundamental Analysis, Technical Analysis and Random Walk Analysis for buying and selling decisions. Technical Analysis is a very broad topic because there are so many different varities of this type of of analysis. By analysing how the market (or a specific stock) has performed in the past, the investor may forecast how the market (or a spesific stock) will perform inthe future. The study of historical data concerning prices or volume of transactions is substituted for analysis of financial statements and forecasts of future dividends and the growth in earnings. The study named The Valuation of Common Stock by the Method of Technical Analysis is formed by six part. In the fstpart some conceptual explanations are mentioned, the analysing methods of valuation are explained in the following part. In the third part Technical Analysis Method is described in detail. After this part some technical indicators are revealed. In the fourth part the relationship between Dow Theory and Technical Analysis is explained. Finally Elliot Wave Theory, Fibonacci numbers aredescribed. Becides the theoritical approaches, some common stocks in IMKB 100 index is tested. The main purpose of this study is to examine the aluation method with other known methods and to test the validity of of this method in theoritical an practical way. Technical analysis leads to superior investment results by using other analysing methods.
Keywords: Finans; Hisse Senetleri