Yerel yönetim reformu sonrası Bursa Büyükşehir Belediyesi gelirlerinin karşılaştırmalı analizi - Alan, Melih (My University, 2019)
Günümüzdeki en popüler tartışmalardan biri kamu kurumlarının bürokrasidenkaynaklanan hantal yapılardan arındırılarak bir özel sektör teşebbüsü gibi “hızlı ve çözümodaklı” faaliyet göstermesi gerekliliğidir. Bu amaçla 2000’li yılların başından itibaren birçokreform çalışması ile belediyeler yapılandırılmaya çalışılmıştır. Son dönemde ise bu alanda enkapsamlı çalışmalar yapılmıştır. Bu tartışmalar ışığında çalışmamızda ayrı bir kamu tüzelkişiliği bulunması nedeniyle hızlı karar alabilme imkanına sahip olan ve kamu harcamalarınınbüyük bir bölümünü gerçekleştirerek hem merkezi idareye hem de bir özel sektör teşebbüsünebenzer yapısı bulunan büyükşehir belediyelerinin mali yapıları analiz edilmeye çalışılmıştır.Analizde bugüne kadar özel sektör kuruluşları tarafından uygulanan teknikler uygulanmıştır. Bukapsamda başta Bursa Büyükşehir Belediyesinin Sayıştay Başkanlığınca ilan edilen bilançolarıüzerinde mali analiz yöntemleri anlatılarak analizler yapılmış sonrasında bulunan sonuçlaryaklaşık büyüklüklere sahip bulunan Antalya, Samsun, Konya, İzmir, Diyarbakır BüyükşehirBelediyelerine ait sonuçlar ile mukayese edilerek gerçekleştirilen reformların kurumlarınbilançolarına etkileri araştırılmıştır.

One of the most popular debates nowadays is that the Presidential Government Systemand public institutions need to operate “fast and solution-oriented” like in a similar way to aprivate sector organization, freeing cumbersome structures from bureaucracy. For this purpose,municipalities have been tried to be restructured since the beginning of 2000s with many reformstudies. Recently, the most comprehensive studies have been conducted in this field. In the lightof these discussions, the financial structures of metropolitan municipalities, which have a similarstructure to a central administration and a private sector undertaking, have been tried to realizea large part of public expenditures and have the opportunity to make quick decisions due to theexistence of a separate public legal entity. In the analysis, the techniques applied by privatesector organizations to date have been applied. In this context, financial analysis methods wereexplained on the balance sheets announced by the TCA Presidency of Bursa MetropolitanMunicipality and then the results were analyzed and the results were compared with the resultsof Antalya, Samsun, Konya, Izmir, Diyarbakir Metropolitan Municipalities which haveapproximate magnitudes and the effects of the reforms on the balance sheets of the institutionswere investigated.
Keywords: Belediye bütçeleri; Bursa; Finance; Financial Analysis; Mali Analiz Local Government; Maliye; Municipal budgets; Reform; Yerel Yönetim