Zaruri durumlarda kolaylık ifade eden hadislerin değerlendirilmesi - Çiçek, İsmail (My University, 2005)
Bu çalışmayla dinimizin temel iki kaynağından biri olan sünnette yer alan zaruri durumlarda kolaylık ifade eden hadislerin bir kısmını derleyip değerlendirdik. Araştırmamızın zaruret hadisleri üzerinde örnekleme bir tahric ve tenkid çalışması olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmamızla İslam dininin zaruri durumdaki insanlara hangi alanda kolaylık tanıdığını göstermeyi amaçladık ve bu amaca yönelik olarak kolaylıkların hadislerde daha geniş anlamda örnekleri bulunduğu sonuca ulaştık. Buradan hareketle zaruri durumlarda alan sınırlaması yapılamayacağını hemen her alanda kolaylıklar tanıdığını ancak bir kısım kolaylıkların da örnek olarak Kur'an ve sünnette yer aldığını tespit ettik Sonuç olarak Kur'an ve sünnettin zaruri durumlarda ortaya konan kolaylıkları azami derecede kullanmaya teşvik ettiğini görmekteyiz. Bu noktada yasakları çiğnememeyi uygun bir davranış olarak kabul etmediğini aksine ruhsatların değerlendirilmesini uygulamada esas kabul ettiğini söyleyebiliriz. With this investigation; We collected and apraisied some part of Hadith abaoud easiness for the obligatory states, from the hobits of the our Prophat Muhammed which is one of the principle source of our religion. We cansay about our investigation some to have extracted example and critism working about Hadith for obligatory states. We aimed to şhov an which obligatory state sucbjets islamıc religion is shown easıness for the reople in resulet we fovund extensive field from the hadith about thıs oim for the obli-gatory states İslmıc religion hs any determina tion approxsimate all of the themes we can see easiness about soma at easiness we can find from our'an ans the habite of the our praplt muhammed and we cantrim theme. İn finally we understand, Qur'an and the habits of the our Probhet Muhammaed are encouraging to use all the casiness about the obligatory states. İn that point we have to accept all the permission about forbit behviors againest the obligatory states. And İslamic Religion is accepting those permissions for the application.
Keywords: Hadis