Sağlık mesleği mensubunun belgede sahtecilik suçlarından sorumluluğu (TCK m.204/ 2 ve TCK m.210/ 2) - Toptaş, Melek (My University, 2024)
Diğer belgede sahtecilik suçlarında olduğu gibi, sağlık mesleği mensubu kişiler tarafından işlenen belgede sahtecilik suçlarında da korunan hukuki yarar, kamu güvenidir. Sağlık mesleği mensubu kişiler görevleri sırasında; çocuğun soybağını tespit etme, vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlarda mağdurda meydana gelen yaralamanın niteliğini belirleme, kişilerin işledikleri fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılamadığını tespit etme gibi önemli fonksiyonları olan birçok belge tanzim eder. Bu belgeler, ispat aracı olarak kullanılır ve bu belgelere güven beslenir. Bu sebeple, sağlık mesleği mensubu kişiler tarafından işlenen belgede sahtecilik suçları sonucunda, kamu güveni sarsılmış olur. Sağlık mesleği mensubu kişiler 1219 Sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde belirlenebilir.Sağlık mesleği mensubu kişiler hakkında yapılan soruşturmalarda, 27.05.2022 tarihli 7406 sayılı Kanunla, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa eklenen Ek 18. madde ile değişiklik yapılmıştır. Kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşları ve vakıf üniversitelerinde görev yapan hekim ve diş hekimleri ile diğer sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılan soruşturmalarda soruşturma izni, Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından verilmektedir. Tezi yazmaktaki amacım; sağlık mesleği mensubu kişiler tarafından işlenen belgede sahtecilik suçlarını, kanun sistematiği doğrultusunda ele alarak kamu görevlisi ve sağlık mesleği mensubu kavramını incelemek ve öğretiye bilimsel katkı sağlamaktır. Bu çalışmada, maddelerin uygulanmasında karşılaşılabilen sorunlara çözüm oluşturması için yapılması gereken değişikliklere değinilecektir. Konuyu ele alırken Yargıtay’ın güncel kararlarından, mevzuattan, öğretideki eserlerden ve bilimsel görüşlerden yararlanılmıştır.

As in other document forgery crimes, the legal interest protected in document forgery crimes committed by healthcare professionals is public trust. Healthcare professionals during their duties; It issues many documents that have important functions such as determining the paternity of the child, determining the nature of the injury caused to the victim in crimes committed against physical immunity, and determining whether people perceive the legal meaning and consequences of the act they committed. These documents are used as a means of proof and trust is placed on these documents. For this reason, public trust is shaken as a result of document forgery crimes committed by healthcare professionals. Healthcare professionals can be determined within the framework of the Law No 1219 on the Practice of Medicine and Medical Arts, the General Hygiene Law No 1593, the Nursing Law No 6283, the Health Services Fundamental Law No 3359 and other legislative provisions.In the investigations carried out against healthcare professionals, changes have been made with the Additional Article 18 added to the Health Services Basic Law No 3359 by Law No 7406 dated 27.05.2022 Investigation permission is given by the Professional Responsibility Board for investigations carried out by physicians, dentists and other healthcare professionals working in public or private healthcare institutions and organizations and foundation universities due to medical procedures and practices related to examination, diagnosis and treatment performed within the scope of the practice of healthcare profession.My purpose in writing the thesis is; Providing scientific contribution to the advice and doctrine of public officials and healthcare professionals by handling document forgery crimes committed by healthcare professionals in line with the legal system. The changes that need to be made in the article to solve the problems encountered when these errors go crazy will be discussed. While discussing the subject, current decisions of the Supreme Court, legislation, works in teachings and official opinions were used.
Libility of health professional for forgery of documents (TCC art. 204/ 2 and TCC art. 210/ 2)
Keywords: Belge; Forgery; Healthcare Professional; Kamu Görevlisi Document; Medical law; Official Document; Özel Belge; Private Document; Public Official; Resmi Belge; Sağlık hukuku; Sağlık Mesleği Mensubu; Sahtecilik