Yeşil ofislerde aydınlatma sistemleri - Gezersu, Aykut (My University, 2019)
Günümüzde ofisler çalışanların zamanının 1/ 3’ünü geçirdiği mekanlar olduğundan çalışan konforu esas alınarak planlanmaktadır. Bu nedenle iş verimliliğinin artması personel güvenliğinin sağlanması için tasarım ve yapım aşaması büyük önem taşımaktadır. Özellikle son zamanlarda teknolojik aletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte tüketilen elektrik miktarının artması, fotokopi sarfiyatı ve gereksiz aydınlatma gibi sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu israf ve savurganlık kullanıcıları gittikçe yaygınlaşan yeşil ofise yönlendirmektedir. Yeşil ofis uygulamasıyla ofislerde sağlanan iyileştirmeler çevreye verilen zararı minimuma indirmeyi amaçlamaktadır. Bu uygulama ofislerde basit yöntemlerle sağlanabilmektedir. Ofiste hareket sensörlü aydınlatma kullanma ve doğal aydınlatma tercihi ile %30 oranında enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Ayrıca doğal aydınlatma beraberinde doğal havalandırmayı getirebildiğinden klima kullanımının önüne geçerek yine enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Aydınlatma ofislerde toplam enerji tüketimindeki en önemli harcama kalemlerinden biri olmuştur. Kullanılan verimli ve enerji tasarruflu aydınlatma sistemlerinin yanı sıra otomasyon sistemleri de ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmanın birinci bölümünde ofis tipleri ve ofis alanları tanımlanmış olup, bu mahallerdeki aydınlatma gereksinimleri belirtilmiştir.

Nowadays, offices are designed based on comfort of workers because offices where workers spend 1/ 3 their times in. Therefore, design and costruction phases are significant in terms of increasing the work efficiency and safety of workers. Day by day spreading the technological tools using caused increasing the quantity of electrical consume, copy waste and redundant lightning. This extravangancy and waste directed the users to ‘green office’. Office reclamation of the Green office applications are aimed to minimizing of the environmantal damages. These reclamations are easily applicable in offices such as; using the motion sensor lighting, choosing the natural lighting. In this way, 30% power safety can be supplied. In addition to that natural ligthing is related with the natural ventilation so, choosing the natural ventilation can increase the power safety.
Keywords: Architecture; Aydınlatma Sistemleri Green Offices; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Lighting in Offices; Lighting Systems; Mimari; Ofislerde Aydınlatma; Yeşil Ofisler