Europeanization of the envirionmental policy in the mediterranean region: case study of Cyprus - Köprülü, Aslı (My University, 2006)
Bu tezin amacı bir Akdeniz adası olan Kıbrıs’ın çevre politikasını ve adadaki çevre politikasının Avrupa Birliğine geçiş sürecinde, diğer bir değişle Avrupalılaşma süreci bağlamında, yaşadığı değişiklikleri araştırmaktır. Bu çalışma Avrupalılaşma kavramını açıklamakta ve çevre politikasının bu süreç içinde önemli bir rol oynadığına değinmektedir. Avrupa Birliği çevre politikasının 1970lerden itibaren başlayan zaman içinde kendini geliştirdiği ve bu gelişim sürecinde Avrupa Birliğini oluşturan devletlerin büyük bir etkisi olduğu vurgulanmıştır. Bunun sonucunda Birliğe sonradan katılan üye ülkelerin, özellikle Güney Avrupa ülkelerinin, yaşadığı sorunlar anlatılmıştır. Bir Akdeniz (Güney Avrupa) ülkesi olan Kıbrıs bu çerçeve altında incelenmeden önce Akdeniz bölgesinde yaşanan çevre sorunları ve bu sorunları gidermek için uluslararası örgütlerin yaptığı çabalara yer verilmiştir. Kıbrıs adasının, özellikle Kuzey Kıbrıs’ın, çevre sorunları incelendikten sonra, Kıbrıs’ta bulunan iki ayrı yönetim Kuzey ve Güney olarak ele alınmış ve çevre politikaları incelenmiştir. Kuzey Kıbrıs yönetimi Avrupa Birliği’ne üye olmadığı için Avrupalılaşma sürecine dâhil olamamıştır. Bu sebepten dolayı Avrupalılaşma süreci altında sadece Güney Kıbrıs’ın çevre yönetimi ele alınmıştır. Bu çalışma Güney Kıbrıs yönetiminin Güney Avrupa ülkelerinin karşılaştığı sorunlarla neden karşılaşmayacağını ülkede var olan sorunları da konuya dâhil ederek anlatmaktadır.

This thesis is an attempt to examine the environmental policy and the changes happening in the environmental policy of Cyprus as a Mediterranean island within the process of Europeanization. This study is explaining the concept of Europeanization and the importance of the environmental policy in the process of Europeanization. The European Union environmental policy has started to get developed since 1970s and in this study the role of the founding member states has been emphasized within the process of the evolution of the E.U. environmental policy. The problems faced by the Southern member states have been explained as a result of being late comers into the Union. Before investigating Cyprus as a Mediterranean (Southern) member, the environmental problems existing in the Mediterranean region and the efforts of the International Organizations within this context are explained. The environmental policies and the environmental administration of both North and South are dealt separately after the investigation of the environmental problems happening in Cyprus, especially in the Northern part of the island. Since the administration of the Northern Cyprus is not an E.U member, it is not included in the process of Europeanization. The administration of the Southern Cyprus has been taken to investigate under the process of Europeanization. Consequently, this study is mainly explaining the factors, why Southern Cyprus will not face the same problems that the Southern member states have faced in the process of Europeanization, including the current administrative problems within the South Cyprus.
Keywords: Çevre Politikası_Kıbrıs; Kıbrıs_Siyasi Tarih