Practice of equity principle in human resource management and a field research - Gümüş, Şule Tunç (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı insan kaynakları çalışanlarının eşitlik ilkesinin insan kaynakları yönetimi alanında uygulanışı üzerine görüşlerini değerlendirmek ve çalıştıkları firmalardaki uygulamalarda eşitlik ilkesini gözetip gözetmediklerini belirlemektir. Bu araştırmada genel olarak ‘‘İnsan kaynakları çalışanları, uygulamalarda eşitlik ilkesine riayet edilmediğini düşünürler.” hipotez olarak belirlenmiştir. Bunu incelemek üzere 124 katılımcıya 24 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Anket değerlendirmeleri sonucunda –tezde de bahsedildiği gibi dezavantajlı grupta yer alan- bayan İnsan Kaynakları çalışanlarının erkek insan kaynakları çalışanlarıyla kıyaslandığında daha az oranda eşitlik ilkesinin insan kaynakları alanında uygulandığına inandıkları ispatlanmıştır. Araştırma aynı zamanda genel olarak şirketlerinin ve insan kaynakları departmanının etik değerler listesi olan insan kaynakları çalışanlarının, etik değerler listesi olmayan şirketlerde çalışan insan kaynakları profesyonelleriyle kıyaslandığında eşitlik ilkesinin uygulandığına inananların oranının daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Toplam iş tecrübesinin ve insan kaynakları alanındaki iş tecrübesinin de eşitlik ilkesinin insan kaynakları alanında uygulanıp uygulanmadığı hususundaki görüşlere tesir ettiği görülmüştür. Buna göre, 1-2 yıl ila 6-10 yıl ve üzeri iş tecrübesi olanlar, 3-5 yıl iş tecrübesi olanlara oranla eşitlik ilkesinin uygulandığına daha fazla oranda inanıyor görünmektedirler. Bu durum, tezde dezavantajlı grupta yer aldığı belirtilen kadın ve belli bir yaş altında/ üstündeki çalışanların eşitlik ilkesine olan inançlarının daha zayıf olduğunu ve etik değerleri açıkça ortaya koyan çalışmaların olumlu etkisini göstermektedir.

The main purpose of this research is to measure the opinions of human resource professionals about “Practice of Equity Principle in Human Resource Management.” and identifying whether they put equity principle into practice in the companies they work for. The hypothesis of this survey is: “Human resource professionals think that equity principle is not applied in human resource management field.” The questionnaire which is composed to research the hypothesis consisting of 24 items is applied to 124 human resource professionals. According to the results of the survey that female participants who are included in protected group as discussed in thesis, think that “equity principle” is applied in the field of human resource insufficiently when compared to male participants’. And the survey brings up the result that human resource professionals whose companies and HRM departments have identified and announced Codes of Ethics believe in the practice of equity principle in human resource management. Total job experience and experience in human resource management field has a significant effect on the opinions. According to this effect, people who have 1-2 years, 6-10 years and more than 10 years of job experience think that equity principle is applied in human resource area, as opposed to those with 3-5 years of experience. The results of the survey show that belief of female human resource professionals who are included in protected groups as discussed in the thesis and people who are in below or above a certain age is poor about practice of equity principle in the field; and also emphasize the positive effects of the companies’ endeavors which cleary bring up ethical values and codes of ethics on the perception of equity.
Keywords: Çalışanların Denetimi_İnsan Kaynakları; İnsan Kaynakları Yönetimi