Alendronatın diş çekimi sonrası processus alveolariste oluşan rezorpsiyona etkisi - Altundal, Hatice (My University, 1999)
Bu çalışmamızda, sistemik alendronat uygulamasının diş çekimi sonrasında oluşan alveol kemik rezorpsiyonu üzerine etkisini incelemeyi amaçladık. Deneysel çalışmamızı 60 adet, 7-8 haftalık, erkek Wistar-Albino sıçanlarda gerçekleştirdik. Hayvanları bir başlangıç grubu, iki deney grubu, iki kontrol grubu olmak üzere toplam beş grupta inceledik. Başlangıç grubunda diş çekiminden önce hayvanlardan 24 saatlik idrar topladık ve kan örnekleri aldık. Bütün hayvanlardan genel anestezi altında sağ alt birinci azı dişinin çekimini gerçekleştirdik. Deney ve kontrol grubunu, 14. ve 28. gün grupları olarak ikiye ayırdık. Deney grubundaki hayvanlara diş çekiminden sonra deney süresince 0.25mg/ kg alendronatı subkütan olarak uyguladık. Kontrol gruplarında, diş çekiminden sonra hayvanlara deney süresince serum fizyolojik uyguladık. Deney sürelerinin bitiminde hem kontrol hem de deney gruplarındaki hayvanlardan kan aldık ve 24 saatlik idrar topladık. Bütün hayvanların alt çenelerini deney sürelerinin bitiminde diseke ettik ve %10'luk formol içine koyduk. Biyokimyasal olarak serum kalsiyum, alkali fosfataz, inorganik fosfor, idrar kalsiyum ve kreatinin seviyelerini ölçtük. Histopatolojik incelemelerde, rezorpsiyonun en fazla olduğu alveol kret tepesinde total alveol kemik kalınlığını ölçtük ve osteoklast ve osteoblast hücrelerinin sayısını değerlendirdik. Hazırlanan preparatlarda ise osteoblastik ve osteoklastik aktivite, rezorpsiyon alanları, osteoid madde oluşumu ve mineralizasyon miktarını inceledik. Elde ettiğimiz bulguların istatistiksel değerlendirmesini SPSS-PC bilgisayar yaptık. Biyokimyasal Bulgular: Deney grubunda serum kalsiyum, alkali fosfataz, idrar kalsiyum ve kreatinin seviyelerinin kontrol grubuna göre 14. ve 28. günde oldukça düştüğü ve bu düşüşün istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Kontrol ve deney grubunda serum inorganik fosfor seviyesinde anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Histopatolojik Bulgular: Histopatolojik değerlendirmeler sonucunda, deney grubunda alveol kemik miktarının önemli ölçüde korunduğu tespit edilmiş, ayrıca osteoklast sayısında 14. ve 28. günde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşüş olduğu bulunmuştur. Deney grubunda osteoblast sayısında kontrol grubuna göre 28. günde istatistiksel olarak anlamlı düşüş olduğu görülmüştür. Histopatolojik preparatların değerlendirilmesi sonucu deney grubunda rezorpsiyon alanlarının, osteoblastik ve osteoklastik aktivitenin azaldığı gözlenmiştir. Histopatolojik ve biyokimyasal bulguların ortaya koyduğu gibi alendronat osteoklast sayısını ve kemik turnoverını azaltarak kemik rezorpsiyonunu önemli derecede önlemektedir.

The aim of this study is to investigate the effect of the systemic use of alendronate on the alveolar bone resorption after tooth extraction. In this experimental study, 7-8 weeks old, sixty, male Wistar-Albino rats were used. We divided the animals into five groups: one baseline group, two experimental groups and two placebo groups. The first right mandibular molar tooth was extracted in the rats under general anesthesia. In the baseline group, we collected urine and blood samples before extraction. Both the placebo and experimental groups were divided into two: 14 day and 28 day groups. In the experimental group, animals were treated with daily subcutaneous injections of 0.25mg/ kg alendronate for 2, or 4 weeks respectively. In the placebo group, animals were treated with daily saline solution for 2, or 4 weeks respectively. On the 14th and 28th day of the research, blood and urine samples were collected from overnight fasting animals. Following the tooth extraction, the rats were killed on the 14th and 28th day respectively. The mandible of the animals were dissected and put into 10% formalin solution. We measured serum calcium, alkaline phosphatase, inorganic phosphorus and urine calcium and creatinine levels. We measured total alveolar bone volume and counted osteoclasts and osteoblasts at the alveolar crest region where the resorption mostly occurred. The osteoblastic and osteoclastic activity, resorptive lacunae, osteoid formation and mineralization rates were histopathologically evaluated. Statistical analysis was performed with SPSS-PC computer programme. Biochemical Results: In the experimental group, the level of the serum calcium and alkaline phosphatase and urine calcium and creatinine were significantly reduced after 14 and 28 days following the extractions as compared to placebo group. This reduction was statistically important. There is no remarkable changes at the level of the serum inorganic phosphorus in both the placebo and experimental groups. Histopathologic Results: We noticed that there is a significant maintenance of the total alveolar bone volume. In the alendronate treated animals, the remarkable decrease in the number of osteoclast was observed on 14th and 28th days: The number of osteoblasts was also reduced but the reduction on 28th day of research was statistically significant. Histopathological examination revealed that there is a decrease in resorptive lacunae, osteoblastic and osteoclastic activity, osteoid formation and mineralization rates in the experimental group. As a result of biochemical and histopathological findings, alendronate prevents bone resorption by decreasing osteoclast cells and bone turnover.
Keywords: CERRAHİ; DİŞ HEKİMLİĞİ