Obstetrik brakial pleksus palsili çocuklarda denge etkileniminin belirlenmesi - Uzun, Nejla (My University, 2015)
1. ÖZET Obstetrik Brakial Pleksus Palsili Çocuklarda Denge Etkileniminin Belirlenmesi Çalışmamızın amacı, Obstetrik Brakiyal Pleksus Paralizisi (OBPP) olan çocuklarda omurga ve dengeyi değerlendirmek ve değerlendirme sonuçlarını aynı yaş ve cinsiyetteki sağlıklı olgularla karşılaştırmaktı. Çalışmaya dahil edilen 42 OBPP’li çocuğun 24’ü (%56,75) kız, 18’i (% 43,24) erkek, 40 sağlıklı çocuğun 24’ü (%60) kız, 16’sı (%40) erkekti. Yaşları 5 ile 12 arasında değişmekte olup, OBPP’li çocuklarda ortalama yaş 7,38±1,41 yıl, ortlama boy uzunlukları 113,38±8,89 cm, ortalama vücut ağırlıkları 34,19±5,41 kilogram, sağlıklı olgularda ise; ortalama yaş 7,70±1,69 yıl, ortalama boy uzunlukları 113,90±9,49 cm, ortalama vücut ağırlıkları 31,55±6,16 kg idi. Tüm olgularda anterior, lateral ve posterior postür analizi yapıldı. Denge, Pedalo Denge Cihazı, Tek Ayak Üzerinde Durma Testi ve Fonksiyonel Öne Uzanma Testi ile değerlendirildi. Ayrıca OBPP’li çocuklarda Mallet Sınıflandırması, Narakas Sınıflandırması, Aktif Hareket Skalası kullanıldı, gonyometre ile eklem hareket açıklığı, El Becerileri Sınıflandırma Sistemi ile el becerisi değerlendirildi ve üst ekstremite antropometrik ölçümleri yapıldı. Yapılan değerlendirmelerin sonunda OBPP’li çocuklarda, sağlıklı olgulara kıyasla denge fonksiyonlarında etkilenim olduğu saptandı. Ayrıca, vizüel ve postüral problemlerin eşlik ettiği OBPP’li çocuklarda dengedeki etkilenimin daha fazla olduğu bulundu (p<0,05). Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre OBPP’li çocuklarda oluşabilecek deformitelerin önlenmesi ya da giderilmesi için, postür ve denge etkileniminin de göz önünde bulundurularak varlığının değerlendirilmesi gerektiği, bununla birlikte tedavi programına postür ve dengeye yönelik uygulamaların ilave edilmesinin yararlı olacağı kanısına varıldı. Obstetrik Brakial Pleksus Palsi, Denge, Postür 2.

Determination of Balance Response in Children with Obstetric Brachial Plexus Palsy The aim of our study was to evaluate the spine and balance in children with Obstetric Brachial Plexus Palsy (OBPP) and to compare with the outcomes of healthy subjects who are within the same age and gender. 24 (56,75%) of 42 children with OBPP included in the study were females, and 18 (43.24%) were males and 24 (60%) of 40 healthy children were female and 16 (40%) were males. Ages ranged from 5 to 12, average of ages was 7,38 ± 1,41 years, average of height was113,38 ± 8,89 cm, average of weight was 34,19 ± 5,41 kg in children with OBPP, on the other hand, the average of ages was 7, 70 ± 1,69 years, the average of height was 113,90 ± 9,49 cm, the average of was weight was 31,55 ± 6,16 kilos in healthy subjects. Anterior, lateral and posterior postural analysis was performed in all subjects. Pedalo Balance Device, Single Leg Stance Test and Functional Reach Test were used for for the balance evaluation. Also, Mallet Classification, Narakas Classification, Active Movement Scale was used, range of motion by a goniometer, dexterity with The Manual Ability Classification System were evaluated and upper extremity anthropometric measurements were performed in children with OBPP. After the assessments, children with OBPP was determined to be have influenced balance functions as compared to healthy subjects. Otherwise, impaired balance was found to be more in children with OBPP have visual and postural problems (p<0,05). According to the results of the study,it was concluded that in order to prevent and resolve the deformities in children with OBPP, it would be useful to assess the posture and balance response and to add the practises for posture and balance to the treatment program. Obstetric Brachial Plexus Palsy, Balance, Posture.
Keywords: Denge, Postür; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon; Fizyoterapi ve Rehabilitasyon; Obstetrik Brakial Pleksus Palsi; Sağlık