Öz şefkat eğitiminin 4-5 yaş çocuklarının öz düzenleme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi - Göktaş, İlkay (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, Öz Şefkat Eğitim nın 4-5 yaş çocuklarının öz düzenleme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmada deney ve kontrol gruplu yarı deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden üç okulda deney grubu için 30, kontrol grubu için 30 olmak üzere toplam 60 çocuk ile çalışılmıştır. Araştırmada çocukların öz düzenleme becerilerini değerlendirmek için Smith-Donald ve diğerleri, (2007) tarafından geliştirilen, Fındık Tanrıbuyurdu (2012) tarafından uyarlanan “Okul Öncesi Öz Düzenleme Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma kapsamında araştırmacı tarafından geliştirilen “Öz Şefkat Eğitim uygulanmıştır. Program 27 etkinlikten oluşmuş olup, dokuz haftalık bir sürede tamamlanmıştır. Çalışmanın sonucunda verilen Öz Şefkat Eğitim nın deney grubunda yer alan çocukların öz düzenleme becerilerinde toplamda ve olumlu duygu, dikkat/ dürtü kontrol alt boyutlarında anlamlı düzeyde olumlu etki yarattığını göstermiştir. Kontrol grubunda yer alan çocukların öz düzenleme becerilerinde ise anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Deney ve kontrol gruplarında yer alan çocukların öz düzenleme becerileri arasında ise; toplamda ve olumlu duygu, dikkat / dürtü kontrol alt boyutlarında deney grubu lehine anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Araştırmada uygulanan Öz Şefkat Eğitim sonucunda çocukların öz düzenleme becerilerinde yaşa ve cinsiyete göre anlamlı bir farklılık olmadığı gözlenmiştir. Sonuç olarak Öz Şefkat Eğitim nın 4-5 yaş çocuklarının öz düzenleme becerilerini geliştirme açısından etkili olduğu söylenebilir.

The aim of this study is to examine the effect of the Mindful Self Compassion Training Program on self regulation skills of 4-5 year old children. In the study, a quasi experimental research model with experimental and control groups was used. A total of 60 children, including 30 for the experimental group and 30 for the control group, from three schools were participated. The “Preschool Self Regulation Assessment” developed by Smith-Donald et al., (2007) and adapted by Fındık Tanrıbuyurdu (2012) was conducted in the study to assess the self regulation skills of the children. Within the scope of the study, the “Mindful Self Compassion Training Program”, developed by the researcher, was applied. The program consisted of 27 activities and was completed over a nine week period. The results of the study showed that the Mindful Self Compassion Training Program had a significant positive effect on the self regulation skills of the children in the experimental group in overall scale and in its positive emotion and attention/ impulsivity subscales. No significant difference was found in the self regulation skills of the children in the control group. Among the self regulation skills of the children in the experimental and control groups, there were significant differences in favor of the experimental group in overall scale and in its positive emotion and attention/ impulsivity subscales. In the study, it was observed that there was no significant difference in children's self regulation skills in terms of age and gender. Consequently, it can be asserted that the Mindful Self Compassion Training Program was effective in improving the self regulation skills of 4-5 year old children.
Investigation of the effect of self-compassion education on the self-regulation skills of 4-5 years old children
Keywords: attention/ impulsivity; bilinçli farkındalık; Child development; Child psychology; common humanity; Çocuk gelişimi; Çocuk psikolojisi; dikkat/ dürtü kontrol; Early childhood education; Education, Preschool; Eğitim, Okul öncesi; Erken çocukluk eğitimi; mindfulness; okul öncesi Self regulation; olumlu duygu; ortak insanlık bilinci; Öz düzenleme; öz sevecenlik; öz şefkat; positive emotion; preschool; self compassion; self kindness