Katılımcı yönüyle sermaye piyasasında emeklilik yatırım fonları - Uluşık, Mehtap (My University, 2018)
Sosyal güvenlik kavramı, toplumu oluşturan tüm bireylerin gerek iş hayatları ve gerek sosyal hayatları açışından son derece önemlidir. Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizler, küreselleşme sürecinin dünya çapında üretimi teşvik ederken orta direği yok etmesi ve buna bağlı artan işsizlik, insanların yoksullaşması ve neticede refah düzeyinin düşmesi nedeniyle tüm dünya yaşamsal bir kaosa sürüklenmektedirGelişmiş ülkelerde bile emeklilerin sağlık hizmetlerinden yararlanması, emeklilik aylıklarının yeterliliği çok ciddi sıkıntılar yaratırken bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde bu sorunlar çok daha büyük ekonomik ve sosyal sorunlara yol açmaktadır.Ülkemiz özelinde sosyal güvenlik sisteminin en önemli sorunu, gelişmiş ülkelerde görülen nüfusun yaşlanması ve kişilerin hayatta kalma beklentisinin yükselmesi gibi demografik bazlı sorunlar değildir. Ülkemiz için temel sorun; genç bir toplum olmamıza rağmen aktüeryal dengelerin popülist politikalar nedeniyle sonuna kadar istismar edilmiş olması ve bu haliyle bile yeterince denetime tabi tutulmaması, kayıt dışı ekonominin ürkütücü büyüklüğü, kurumsallaşma anlamında yetersiz kalınması, mevcut kaynakların verimsiz alanlara aktarılması ve neticede sosyal ve ekonomik dengelerin bozulması gibi etkenler olmuştur.Tüm bu gelişmelerin neticesinde, yetersiz kalan devletin “Sosyal Güvenlik” sisteminin geleceğini güvence altına alacak yeni uygulamalara, düzenlemelere ihtiyaç hasıl olmuştur. Gelişmiş ülkelerdeki özel emeklilik uygulamaları bu konuda dikkat çeken bir model olarak karşımıza çıkmıştır. Ancak gelir düzeyinin düşüklüğü modelin ülkemizde yaygın ve etkin olarak gelişmesine engel olmaktadır. Ayrıca yüksek enflasyon bireylerin özel emeklilik için tasarruf ettiği küçük birikimleri tehdit etmekte ve katılımcıları, bu fedakarlıklarının ilerideki karşılığına ilişkin olumsuz etkilemektedir. Son yıllarda politika yapıcıları bu sıkıntıları yerinde ve zamanında tespit ederek özel emekliliğin desteklenmesi için çok ciddi adımlar atmıştır. Bireysel emeklilik katılımcılarının yukarıda ifade ettiğimiz endişelerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak, bireysel emeklilik şirketlerinin toplanan fonları etkin yönetmeleri konusunda bir dizi düzenleme gerçekleştirmiştir. Aslında bu düzenlemelerden çok daha önce ortaya koyduğu son derece önemli bulduğumuz, mali katkı destekli politikalar bireysel emeklilik katılımının cazibesini artırmıştır. Son olarak bireysel emeklilik fonlarının yurt dışındaki devasa boyutları, yetersiz yurt içi tasarruf sorunumuza da çare olabilecek bir potansiyel taşımaktadır. İnancımız odur ki katılımcıların, bireysel emeklilik sisteminin ileride kendi refah seviyelerine yapacağı katkıya inandırılması ve maddi devlet desteğinin sürdürülmesi sistemin hedeflerine ulaşmasına sağlayacaktır.

The concept of social security has an importance for the individuals from the angle of their business as well as social life. There is a vital chaotic situation stemmed from the world wide economic crises resulted with the collapse of middle income earning groups and an increasing trend of unemployment which paved away the reduction of welfare level while globalization serves the world wide production. Even in the developed countries, there are some concerns about benefiting from the health services and the sufficiency of retirement salaries, these points are addressing to a much higher level of economic and social problems for the developing countries like Turkey.As far as Turkey is concerned, the demographic situation such as the increasing trend of getting older age of population and increasing level of life expectancy are not the most important problems of social security system. The basic problem for our country is as follows; although we have a young population, the actuarial balances have been extremely misused due to populist policies which have not been reasonably audited, the remarkable and frightening unrecorded economy, insufficiency of the level of institutional structure, allocation of the resources to unproductive areas and as a result of all these reasons the collapse of economic and social balances. As a result of all these developments, insufficient state needs to prepare the new orders and implementations to make sure the future of Social Security system. The private retirement systems of developed countries are important exemplary models. But, low income level of the country stands an obstacle which prevents the widespread and efficient implementation of it. Additionally, high inflation is threating the small savings of individuals accumulated for the purpose of private pension which is adversely effecting their expectations despite their self sacrifice. In recent years, the policy makers have made significant steps in order to eliminate these concerns and support the private pension schemes by timely pointing out these problems. For the purpose of eliminating the above mentioned concerns of private pension scheme participants, a number of orders have been established which is aiming at the efficient use of the accumulated funds. As a matter of fact, financial contributory support policies which has been in force much before all these preparations have increased the attractiveness the participations to the private pension schemes. Finally, the paramount dimension of private pension funds abroad shows a relief of insufficient domestic savings. We believe that, the targets will be reached by convincing the participants that private pension system will definitely contribute to their future welfare levels as well as continuation of financial support by the state.
Keywords: automatic system; Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Bireysel emeklilik hesapları; bireysel emeklilik sistemi; Emekli tröstleri; Emeklilik; Emeklilik geliri; emeklilik yatırım fonları; Individual retirement accounts; Investments; Katılımcı; otomatik katılım sistemi; özel emeklilik; pension funds; Pension trusts; private pensions; Retirement; Retirement income; Social security; Sosyal güvenlik; sosyal güvenlik sistemi; the labor pension system; Turkey; Türkiye; Türkiye The social security system; Yatırımlar