Patellofemoral ağrı sendromu olan hastalarda diz propriosepsiyonu, ağrı ve fonksiyonellik arasındaki ilişki - Karakaş, Sinem (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, patellofemoral ağrı sendromunda ağrı, fonksiyonel seviye ve propriosepsiyon arasındaki ilişkinin değerlendirilmesiydi.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, dahil edilme kriterlerine uyan, gönüllü 20 patellofemoral ağrı sendromu (PFAS) olan ve 20 sağlıklı birey dahil edildi. Ağrı değerlendirmesi için Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel değerlendirme için Kujala Patellofemoral Skorlaması (KPS) ve Alt Ekstremite Fonksiyonellik Skalası (AEFS), klinik fonksiyonel değerlendirme için basamak inme, anteromedial lunge ve bilateral squat testleri, diz eklem hareket açıklığı ölçümü için universal gonyometre ve diz ekleminin propriosepsiyon değerlendirmesi için dijital gonyometre kullanıldı.Bulgular: Değerlendirmeler analiz edildiğinde iki grup arasında KPS, AEFS (p=0,000; 0,000), klinik fonksiyonel test ölçümleri (p=0,000) ve diz eklemi fleksiyon hareket açıklığı ölçümleri (p=0,043) arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Gruplar arasında diz propriosepsiyon ölçüm değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p˃0,05).Sonuçlar: Patellofemoral ağrı sendromlu hastaların ağrı şiddetleri arttıkça fonksiyonel seviyelerinin azaldığı görülmüştür. Ancak propriosepsiyon değerleri ile fonksiyonel seviye ve ağrı arasında bir ilişki görülmemiştir. PFAS’lı hastaların sağlam ekstremitelerinde de fonksiyonellikte azalma görüldüğü, değerlendirmelerin daha doğru yorumlanabilmesi için çalışmalarda PFAS’lı hastaların sağlıklı kontrol grubuyla kıyaslanması gerektiği görüşündeyiz.

ABSTRACTAim: The aim of this study was to evaluate the relationship between pain, functional level and joint position sense in patellofemoral pain syndrome.Material and Method: Twenty healthy volunteers and twenty patients with patellofemoral pain syndrome (PFPS) who met the inclusion criteria were included in the study. Vizuel Analogue Scale (VAS) for pain assessment, Kujala Patellofemoral Score (KPS) and Lower Extremity Functionality Scale (LEFS) for functional assessment, step down, anteromedial lunge and bilateral squat tests for clinical functional assessment, universal goniometer for knee joint angle and a digital goniometer was used for joint position sense of the knee joint.Results: When the evaluations were analyzed, statistically significant difference was found between KPS, LEFS (p = 0,000; 0,000), clinical functional test measurements (p = 0,000) and knee joint flexion angle (p = 0,043). There was no statistically significant difference between the groups with respect to knee joint position sense values (p˃0,05).Conclusions: Decreased functional levels in patients with patellofemoral pain syndrome were associated with increased pain intensity. However, there was no correlation between measure of joint position sense and functional level and pain. Our results that patients with PFPS have functional decline in their healthy limbs and that patients with PFPS should be compare with a healthy control group properly interpret the assessments and treatment results.
Keywords: Ağrı; Diz eklemi; Fizik tedavi; Fonksiyonellik; Functionality; Knee Joint; Pain; Patellofemoral ağrı sendromu; Patellofemoral pain syndrome; Physical therapy; Proprioception; Propriosepsiyon; Rehabilitasyon; Rehabilitation