Beden eğitimi öğretmenlerinin duygusal zeka düzeylerinin mesleki öz yeterlik ve problem çözme becerilerini belirlemedeki rolünün incelenmesi - Karamehmetoğlu, Müge (My University, 2017)
Bu araştırmanın amacı; beden eğitimi öğretmenlerinin duygusal zekâ düzeylerinin, mesleki öz yeterliliklerini ve kişilerarası problem çözme becerilerini yordayıpyormadığını incelemektir. Ayrıca, mesleki kıdeme ve cinsiyete göre problem çözme, mesleki yeterlilik ve duygusal zeka düzeyindeki farklarda araştırmada test edilmiştir. Çalışmanın örneklemini İstanbul ilinden olasılıksız örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi ile seçilmiş 114 kadın (Xyaş= 31.66 ± 7.57), 116 erkek (Xyaş= 32.92± 7.87), toplam 230 (Xyaş= 32.27 ± 7.73) beden eğitimi öğretmeni oluşturmuştur. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Schutte Duygusal Zeka Ölçeği, Öğretmen

Yeterlilik Ölçeği ve Kişilerarası Problem Çözme Envanteri uygulanmıştır. Katılımcıların cinsiyet ve mesleki kıdemlerine göre duygusal zekâ, mesleki öz yeterlilik ve problem çözme becerilerinde fark olup olmadığını belirlemek amacıyla bağımsız gruplarda t testi kullanılmıştır. Duygusal zekânın mesleki yeterlik ve problem çözme becerisini belirlemedeki rolünü test etmek amacıyla ise Hiyerarşik Regresyon Analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; beden eğitimi öğretmenlerinin duygusal zeka düzeyi artarken,kendilerinde algıladıkları mesleki öz yeterlilik algılarının ve kişilerarası problem çözme becerilerinin de arttığı tespit edilmiştir. ABSTRACT The purpose of this research was to determine the role emotional intelligence in predicton of occupational self-eficacy and interpersonal problem solving skill of physical education teachers. The study was also aimed to examine the differences in occupational self-efficacy, emotional intelligences and interpersonal problem solving skill of physical education teachers with regard to sex and year of experience. The sample of this study consist of 114 female (Mage= 31.66 ± 7.57) and 116 male (Mage= 32.92 ± 7.87), totally 230 (Mage= 32.27 ± 7.73) physical education teachers in İstanbul who were seleceted by using convenient sampling. Personal information form, Schutte emotional intelligence scale, the occupational self-efficacy scale of the teacher, the interpersonal problem solving inventory were administered to all participants. For testing sex and year of experience differences in occupational self-efficacy, emotional intelligences and interpersonal problem solving skill of physical education teachersindependent t-test was used. The role of emotional intelligence in predicton of occupational self-efficacy and interpersonal problem solving skill of physical education teachers, hierarchial regression analysis was conducted. In conclusion, as the emotional intelligence of the pyhsical education teachers is increased, their perception of occupational self efficacy and their skill of interpersonal problem solving are increased.
Keywords: Beden eğitimi; duygusal zeka; emotional intelligence; interpersonalproblem solving; kişilerarası problemçözme; öz yeterlilik; Physical education; Psikolojik yönler; self-efficacy