Mezuniyet öncesi araştırma deneyimi mezuniyet sonrasında bir fark yaratıyor mu? - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Amaç: Mezuniyet öncesinde araştırma programına katılmış ve katılmamış mezunlarımızın mezuniyet öncesi araştırma deneyimini nasıl değerlendirdiklerini incelemek ve bu deneyimin mezuniyet sonrasında bilimsel araştırmalara katılım anlamında fark yaratıp yaratmadığını tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın tipi kesitseldir. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuş hekimlere 20 Şubat-19 Mayıs 2009 tarihleri arasında uygulanmıştır. 2005 ve 2006 yılı mezunları araştırma programına katılmış grup, 2001 ve 2002 yılı mezunları ise araştırma programına katılmamış grup olarak tanımlanmıştır. Gruplar için iki ayrı anket formu oluşturulmuş, veriler elektronik ortamda toplanmıştır. Belirtilen yıllardaki mezunların tamamına telefonla ulaşılması hedeflenmiştir (n=425). Araştırma anketinin doldurulma oranı araştırma programını alan grupta %45 (n=91), almayan grupta ise %25,5'i (n=52) olmuştur. Bulgular: Katılımcıların %51,6'sı kadındır ve %60,8'i asistan olarak çalışmaktadır. Araştırma programını alan katılımcıların %90,1'i bu deneyimden memnundur ve meslek yaşamlarına olumlu katkısı olduğunu belirtmiştir. Çalışma grupları arasında mezuniyet sonrası iki yıl içinde bilimsel bir kongrede sözel ve poster bildiri sunma ortalamaları açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır. Geri bildirimlere göre bu deneyim en çok “anket hazırlama”, “amaç belirleme” ve “araştırma verisi toplama” konusunda faydalı olmuştur. Sonuç: Araştırma programına katılanların bu programdan memnuniyeti ve araştırmaya yönelik motivasyonları yüksek düzeydedir. Ancak mezuniyet sonrasında bilimsel araştırmaya katılımı niceliksel olarak arttırdığı gösterilememiştir.

Objective: To compare medical graduates with and without undergraduate research experience in relation to oral or poster presentations after graduation. Materials and Methods: Graduates of Marmara Medical School were enrolled in this cross-sectional study between 20th February and 19th May 2009. Students graduating in 2005 and 2006 were classified as student research exposed and those graduating in 2001 and 2002 were classified as student research naive groups. Two different questionnaires were prepared for the groups and analysed electronically. All graduates of the mentioned years were contacted by telephone (n=425). The reply rates for the questionnaires were 45% in the exposed and 25.5% in the naive groups. Results: Fifty one point six percent of the participants were female and 25.5% were residents. 90.1% of the exposed group were satisfied with their research experience and agreed that this experience had a positive influence on their professional life. There was no statistically significant difference between the study groups for oral or poster presentations during the first 2 years after graduation. Research experience was found to be useful for preparing questionnaires, defining research aims and collecting data. Conclusion: The satisfaction rate from the research experience and the motivation for new research were high in the exposed group. However, an added value of the research experience could not be shown quantitatively.
Does undergraduate student research make a difference in postgraduate professional life?
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik