The importance of P-CMM in it companies and the role of Human Resorces Management - Arslan, Ali İhsan (My University, 2010)
BİLİŞİM TEKNOLOJİSİ ŞİRKETLERİNDE P-CMM’İN ÖNEMİ VE İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN ROLÜ Tarihin ilk yazılı kaynağı sayılan Sümer’den beri insan dünyayı şekillendiren güç olarak sahip olduğu hünerlerle anılmaktadır. Kişisel yeteneklerin bu önemli ama tanımı gereği sınırlı durumu , büyük işler yapmak için insan yeteneklerinin amaca yönelecek şekilde yönetilmesi kavramını da beraberinde getirmektedir . Bu kavramın mükemmelleştirilmesi için gösterilen çabalar , geliştirilen model ve sistemler de insan var oldukça ve ürettikçe değişerek ve gelişerek insanın evrimini takip etmeye devam edecektir . P-CMM ( People Capability Maturity Model ) , Kişi Yetenek Olgunluk Modeli de bu evrimin son halkalarından biridir. Amacı özellikle bilişim çağının beraberinde getirdiği ivmelenerek değişen rekabet ortamında , şirketleri insan kaynakları temelinde değerlendirmek ve değişim dalgalarına hızlı yanıt verecek yeteneklerle donatmaktır. Bu iddiada olan pek çok kavramdan farklı olarak P-CMM , değerlendirme ve geliştirme sürecine beş basamaklı bir yapı ile sistematik olarak yaklaşmaktadır. Bu çalışmada P-CMM’in bilişim teknolojisi şirketleri için önemi üzerinde durulmuş ve insan kaynakları yönetiminin konuları ile etkileşimi irdelenmiştir. Özellikle Türkiye’de bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde yapılan anket çalışmasının P-CMM’in sektördeki algılanışı hakkında yol gösterici olması beklenmektedir. CMM ( People Capability maturity Model ) , Kişi Yetenek Olgunluk Modeli , İnsan Kaynakları Yönetimi , Bilişim Sektörü.

THE IMPORTANCE OF P-CMM IN IT COMPANIES AND THE ROLE OF HUMAN RESORCES MANAGEMENT Since the so called first written sources of the history , the Sumer , human is defined as the power changing the world with its abilities . Emphasizing the importance of the human ability but also noting its limits , inherently states the concept of management to objectives which is needed to drive these individual abilities to do big tasks . The efforts to perfect this concept , continuous development of models and systems will follow human evolution as long as the human kind exists and produces. P-CMM ( People Capability Maturity Model ) , is one of the latest rings in the chain of this evolution. In especially this information era and today’s continuously changing competitive environment , its aim is to evaluate companies on human resources basis and to arm them so as to counteract to waves of change in an agile manner . Aside from many of the concepts who attempt to address this , P-CMM has a systematic approach to the process of appraising and developing with a five step ladder like structure. In this study , the importance of P-CMM for IT ( Information Technology ) Companies has been investigated and its interaction with Human Resources issues has been examined. It is expected that the field research which is done within the context of this study , will be an indicator of how P-CMM is perceived amongst the Turkish IT companies. Key Words : P-CMM ( People Capability maturity Model ) , Human Resources Management , Information Technologies
Keywords: Bilişim; İnsan Kaynakları Yönetimi