Yerel Yönetimlerin Modernizasyon Süreci ve Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Yeni bir yüzyıla girerken Avrupa'da yirmi yılı aşkın bir süredir yerel yönetimlerin modernizasyonu konusunda çeşitli deneyimler yaşanmıştır. Modernizasyon sürecinin oluşturduğu yapı genellikle yeni kamu yönetimi yaklaşımı olarak adlandırılmakta ve OECD ülkeleri arasında giderek yaygınlaşan bir eğilimi yansıtmaktadır. 1990'lı yıllarda yaklaşıma katkıda bulunan uzmanlara göre yeni kamu yönetimi uluslararası bir hareket ve kendine özgü öğelerden oluşmaktadır. Siyasal gündeme damgasını vuran modernizasyon süreciyle ilgili başlıklarda uygulamalardan daha çok ülkeler arasındaki az sayıdaki farklılık olgusuna değinilmiştir. Yeni kamu yönetimin açıkça tanımlanan bir tasan olduğu varsayımının altı çizilerek hemen hemen tüm OECD üyesi ülkelerde aynı zamanda Dünya Bankası aracılığıyla gelişmekte olan ülkelerin siyasal gündemi içinde önemli bir konu olarak yer almıştır. Ulusal kamu sektörünü modernizasyon programlan a-rasında yapılan karşılaştırmalarda konunun uzmanlan tarafından ileri ve yüksek düzeyli bir tartışma ortamı oluşması için yoğun çaba harcanmıştır. Fakat yerel yönetimlerin modernizasyonu konusunda ne gibi gelişmeler yaşanmıştır? Kamu sektörü modernizasyon sürecinin yerel düzeydeki yansımalan nelerdir? Kamu sektörü modernizasyonunda uygulama alanında görülen farklılıklar, problemler ve yaygın eğilimler nelerdir? Sorularına tatmin edici cevaplar aranmaktadır.

Local governments in Europe have experienced some changes towards modernization within the last two decades. The modernization issue is often dealt with the "New Public Management" (NPM) approach which is adopted by most of the OECD countries. NPM, assumed to be a clearly defined blueprint, and brought to the political agenda in almost all OECD countries - as well as in a number of developing countries via the World Bank. There exist very detailed debates on the modernization programs of the national public sector. But, what are the progresses in the modernization of local governments? How is the public sector modernization process reflected at local scale? What are the trends, problems and differences in the implementation of public sector modernization?
Keywords: İletişim; Tarih; Uluslararası İlişkiler; Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi; Sosyal Çalışma