Türkiye'de yerel yönetimlerin hizmet ve harcamaları ve mali yerelleşme-büyüme ilişkisi - Yüksel, Harun (My University, 2009)
zmet Bölüşümü, Mali Yerelleşme, ÖZET TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLERİN HİZMET VE HARCAMALARI VE MALİ YERELLEŞME-BÜYÜME İLİŞKİSİ Kamunun yeniden yapılanma çalışmaları içinde yerel yönetimlerin önemi son yıllarda gittikçe artmaktadır. Yerel yönetimlerin artan önemi yerelleşmenin getirdiği hizmet sunumundaki verimlilik artışından kaynaklandığı belirtilmektedir. Özellikle son yıllarda, kamusal hizmetlerin ve gelir kaynaklarının yerelleşmesi, hizmetlerin mümkün olduğu ölçüde halka yakın yönetim birimleri tarafından yerine getirilmesi, yerel yönetimlere daha fazla özerklik tanınması ve merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki etkisinin azaltılması yönünde yaşanan global gelişmeler, dünyanın birçok ülkesinde yönetimler arası mali ve ekonomik ilişkilerin düzenleme şeklini etkilemiştir. Bu çalışmada da ülkemiz açısından hizmet ve harcama bölüşümü ele alındıktan sonra mali yerelleşmenin yerel düzeyinde ekonomik büyümeyi nasıl etkilediği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada panel veri seti kullanılarak ilgili ilişkiyi ortaya koymak açısından regresyon analizi yapılmıştır. Ülkemiz açısından yerel düzeyde yapılan ekonometrik analiz sonucu mali yerelleşme ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki pozitif çıkmıştır. Yani kişi başı mali yerelleşmenin artmasının il düzeyinde ekonomik büyümeyi olumlu etkilediği ortaya çıkmıştır. Sonuçlar itibariyle ülkemiz için mali yerelleşmenin yerel yönetim birimlerinin etkinliği üzerindeki önemi ortaya çıkmıştır. Assignment of Services, Fiscal Decentralization, Local Governments, Decentralization

LOCAL GOVERNMENTS’ SERVICE AND EXPENDITURES AND FISCAL DECENTRALIZATION-GROWTH RELATION IN TURKEY In the extent of restructuring public sector, local governments’ importance is increasing steadily in recent years. The increasing importance of local governments is due to efficiency gains in service delivery because of decentralization. Especially in recent years, the global developments in decentralizing public services and revenue sources, provision of services, granting more authority to local governments and decreasing the central government’s effect on local units has reshaped the regulations of intergovernmental fiscal relations in many countries. In this study, after defining expenditure and service assignment in the context of intergovernmental fiscal relations in Turkey as a unitary country, we wanted to point out how fiscal decentralization effects local economic growth in Turkey. The relation between fiscal decentralization and local economic growth is examined by using panel data regression analysis. The empirical analysis concludes that there is a positive relation between fiscal decentralization and economic growth at local level. Thus the positive effect of fiscal decentralization on local efficiency must be taken into consideration at preparation of public reforms.
Keywords: Yerel Yönetimler_Maliye; Yerel Yönetimler_Türkiye