The dynamic effects of employees turnover on stayers work motivation - Alhawaca, Mohammad Samir (My University, 2021)
Kuruluşlarda yönetim, işi geliştirmeye ve iç ve dış düzensizliklerle başa çıkmaya yönelik eylemlerde bulunur, Ancak yönetim, bu önlemlerin amaçlarını etkileyen istenmeyen sonuçları göz önünde bulundurmalıdır. Aynı bağlamda, literatür, İş Motivasyonu ve Sirkülasyonu Hızı terimlerini hem psikolojik hem de yönetsel açılardan ve bunların iş güvencesizliği, örgütsel bağlılık ve performans gibi diğer kavramlarla ilişkisini yoğun bir şekilde ele almıştır. Ancak bu çalışmalar, iş motivasyonunu artırabilecek, motivasyonun işten ayrılma niyetlerini azaltıcı etkilerini araştıran ve hatta Sirkülasyon birim performansı üzerindeki etkisini ölçen prosedürlerle sınırlıydı. Bu nedenle, sorunun diğer yönü ele alınmıyordu yani çalışan Sirkülasyonu işyerinde kalanların iş motivasyonunu ne zaman etkiler?Örneklem, hem kar amacı güten hem de kar amacı gütmeyen sektörlerde çalışan, bir tür iş arkadaşı Sirkülasyonuna tanık olan (toplu çıkış, gönüllü, zoraki, planlı) farklı geçmişlere sahip erkek ve kadın 214 çalışanı içeriyordu.İş motivasyonu, çalışanın pozisyonu, işyerindeki görev süresi ve çalışanların işsizlik beklemelerinin ışığında,işyerinde kalan çalışanın içsel ve dışsal motivasyonunu ölçmek ve bunu meydana gelen işten ayrılma türüyle ilişkilendirmek için WEIMS ölçeği kullanılarak ölçüldü.Çalışma, çalışan sirkülasyonu iş arkadaşlarının motivasyonu üzerindeki etkisinin, işyerinde meydana gelen Sirkülasyonu türüne göre değiştiğini buldu. Bu nedenle, yönetimin, küçülme, işten çıkarma gibi kararların ve hatta gönüllü olarak işten çıkışın çalışanın ardında bıraktığı açık kadronun ötesinde bir etkisi olduğunu ve yönetim planlarını uygulamak için temel olan iskelet kadronun iş motivasyonu üzerindeki etkisini düşünmesini öneriyoruz.

Management in organizations takes actions aimed at developing work and coping with internal and external disorders. however, management must consider the unwanted consequences which affect the objectives of these measures. In the same context, the literature has intensively addressed the terms Work Motivation and Turnover from both psychological and managerial aspects, and their relation with other concepts like Job insecurity, organizational commitment, and performance, however, these studies were limited to the procedures that could enhance work motivation, studying motivation impact on mitigating turnover intentions, or even measuring turnover impact on unit performance. therefore, the question remains open in the other direction, when does the turnover of some employees affect work motivation of the stayers in the workplace?The sample included 214 employees working in both for-profit and non-profit sectors, males and females from different backgrounds who witnessed some kind of coworkers' turnover (Collective voluntary, Forcibly, planned), the work motivation was measured by using the WEIMS scale to measure the intrinsic and extrinsic motivation of the remaining employee at the workplace and link it to the type of turnover occurred in light of the Position of the employee, his/ her tenure at the job, and the unemployment expected.The study found that the effect of employees' turnover on their coworkers' motivation varies based on the type of turnover that occurred in the workplace, thus, we suggest that the management should consider that decisions like downsizing, dismissals, or even observing voluntary depleting have an effect beyond the vacancy that the employee leaves to the impact on work motivation of the stayers who are the base to implement management plans.
Keywords: Business; İş güvencesizliği Turnover types; İş Motivasyonu; İşletme; Job insecurity; Öz-belirleme Teorisi; Self-Determination Theory; Sirkülasyonu türleri; WEIMS Ölçeği; WEIMS Scale; Work Motivation