Avrupa Birliği ve Türkiye'de Kobi'lerin desteklenmesi - Uçar, Hicran (My University, 2009)
KOBİ, Kümelenme, Küresel Değer Zincirleri ÖZET AB VE TÜRKİYE’DE KOBİ’LERİN DESTEKLENMESİ Günümüzde ekonomilerde yeniden yükselişine tanıklık ettiğimiz KOBİ’lerin rekabet gücünün arttırılmasına yönelik bir çok strateji belirlenmektedir. KOBİ’ler küreselleşme ile birlikte bir çok fırsat ve zorluklar ile karşılaşmakta; çoğu ülke KOBİ gelişim ve destekleme politikalarına büyük önem vermektedir. Günümüzde yerel piyasalara çalışıyor olsa dahi hiçbir işletme üretimin küreselleşmesinden kaynaklanan yoğun rekabetten kaçınamamaktadır. Bu çalışmada geçmişte KOBİ’lerin gelişimine yönelik uygulanmış ve başarılı sonuçlar vermiş kümelenme yaklaşımının, küresel ekonomide yaşanan gelişmeler doğrultusunda, hala bir rekabet stratejisi olarak ele alınıp alınamayacağı ve hangi koşulların bu durumu etkilediği aydınlatılmaya çalışılmıştır. SMEs , Clustering , Global Value Chain

SUPPORTING of SMEs in EUROPEAN UNION and TURKEY Nowadays, in economics so many strategies are defining in order to increase the competition strength of SMEs which is raising again. Cause of globalization, SMEs are encountering so many opportunities and difficulties. A lot of countries consider importance to SMEs developing and support programme. There is no firm that can avoid competitiveness cause of globalisation of production, even the firm work to local markets. In this study, towards to developments of global economics, we tried to clarify, clustering approaches of past which gave good results, could be handle as a competitiveness strategy or not and which conditions affect this situation.
Keywords: Avrupa Birliği; Çalışma Ekonomisi; Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)