Akıllı bina otomasyonları ile verimli çalışma ortamının sağlanması - Çolak, Hamdi Alper (My University, 2010)
AKILLI BİNA OTOMASYONU İLE VERİMLİ ÇALIŞMA ORTAMININ SAĞLANMASI Günümüzde, teknolojik alandaki gelişmeler insanoğlunun yaşam tarzlarını değiştirmekte ve giderek bir lüks olmaktan çıkıp her bireyin kolayca ulaşabileceği bir ihtiyaç olarak insanlık tarihinde yerini almaktadır. Gelişen ve genişleyen toplumlarda ihtiyaç kavramı sürekli değişmekte ve teknoloji ile paralel bir seyir takip etmektedir. Teknolojinin insanlara sunduğu imkânlar sayesinde manuel yapılan birçok işlem, artık insan müdahalesi olmadan oluşturulan otomasyon sistemleri ile otomatik olarak yapılabilmektedir. Tüm bu verilere bağlı olarak; yapıların kapasite, şekil ve fonksiyonları da eskisine göre çok daha karmaşık bir hal almıştır. Binalara uygulanan “Akıllı Bina Otomasyon Sistemleri” ile bu karmaşık hal, daha kullanışlı ve konforlu bir yaşam standardına dönüşebilmektedir. Günümüz insanının yoğun ve hareketli temposuna bağlı olarak; iş ve yaşam mekânlarında, hayatı kolaylaştırıcı ve aynı zamanda üst düzeyde yaşam konforu sunan mekânlara ihtiyaç duyulmaktadır. İşyerlerinde insandan yapması beklenenler ile insanın temel özellikleri arasındaki uyum kesinlikle sağlanmalıdır. İşyerlerinde temel amaç; huzurlu, güvenli ve konforlu bir ortam içerisinde çalışma performansını artırmaktır. Teknolojinin sürekli olarak ilerleme kaydetmesi ile insanın hayat standardı gittikçe arttığından evinde ve diğer yerlerde elde ettiği rahatlığı işyerlerinde de aramaya başlamıştır. Bu nedenle çalışma binası, sadece işlevsel olarak hizmet eden bir bina olarak değil, birçok kişinin günün büyük bir bölümünü geçirdiği yaşamsal bir alan olarak ele alınmalıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışma ortamındaki, çalışana hizmet sağlayıcı ekipmanların birbirleri ile aynı dili konuşup uyum içerisinde çalışması sağlanmalıdır. Çalışma binalarına uygulanmış tam Entegre bir “Akıllı Bina Otomasyon Sitemi” ile hem binanın, hem de bina çalışanlarının performans ve verimi arttırılabilmektedir. Günümüzün sosyal ve ekonomik koşullarının bizleri iş odaklı yaşamlara doğru sürüklemesi; bilgi teknolojisi kullanımının yaygınlaşması, buna bağlı olarak günlük yaşam standartları konusundaki beklentilerimizin farklılaşması ve pek azımızın dikkate aldığı; bizleri ve bizden sonraki nesilleri şiddetle tehdit eden, doğal enerji kaynaklarının yetersizliği konuları “Akıllı Bina” kavramını daha da önemli kılmaktadır. Hazırlanan bu çalışmada, öncelikle “Akıllı Bina Sistemi”ni oluşturan alt sistemler ve “Akıllı Bina Sistemi”nin yapısı anlatılmıştır. Çalışma verimini etkileyen faktörlerden bahsedilerek, Akıllı Binaların çalışma performansına ve verimli çalışmaya etkisi anlatılmıştır. Mevcut ve yapılacak binalarda bu konu dikkatli ve bilinçli olarak ele alınmalıdır. Haziran, 2010 H.Alper ÇOLAK

PROVIDING PRODUCTIVE WORKING ENVIRONMENT BY SMART BUILDING AUTOMATION Today, technological developments, taking place in human history are changing the life style of human being by getting into our daily lives as necessity with affordable costs which were once acepted as luxury. In our developing and expanding society, the word of “needs” change continiously depending on technological improvements. Thanks to the possibilities that technology provides to people, many things now can be done automaticaly without human interference that once could only be possible manually. Upon all these changes, infrastuctures of the buildings have been more complex than ever. These complex infrastructures come up to us with more user friendly human interfaces by using smart building automation systems as industry standart, provide a more comfortable life environment. Because of today's dense and active life, we all need better and more comfortable environment in all working and living premises. The harmony should be provided in working environments between the expectations of the labour force and people's basic needs. The main goal of the providing working premises is to have a reasonble perfermonce chart in a safe, peacefull and comfortable environment. People are looking for at least similar kind of comfort in working premises which they have at their homes, thanks to the everyday changes in technology. Therefore working premises should be handled not only as serving for work but also be considered as a living area in which many people spending most of their time. To obtain above goal, different diciplines in a building should have a sufficient understanding of each other in bottom line. To realize this goal, “Integrated Smart Building Automation Systems” are used in our technological buildings to provide both productive environment and a healthy medium for the people in. Today's, business focused life style, different expectations of our daily life standarts depending on expanding implementation of information technologies and insufficient natural resources threatening us and next generations which only quite a few taking care, make the theme of “Smart Building” more important day by day. Prepared in this study, first Smart Building Systems of forming sub-systems and Smart Building Systems of the structure is described. Be talking about the factors affecting the efficiency, operating performance and efficient operation of Smart Building of the effects have been described. This issue will be made available and in buildings should be considered carefully and deliberately. June, 2010 H.Alper ÇOLAK
Keywords: Akıllı Bina Sistemleri; Bina Otomasyon Sistemleri; Otomasyon