Sağlık personelinin iş doyumu ile ilgili bir metaanalizi çalışması - Söylemez, Didem (My University, 2002)
Emek yoğun bir hizmet türünü oluşturan sağlık hizmetlerinde insan kaynaklarının önemi sağlık organizasyonlarının birer işletme olarak algılanmasıyla artmıştır. Sağlık işletmecileri bu noktalara dayanarak personel motivasyonunu arttırıcı çalışmalarıyla verimliliğe ulaşma stratejileri benimsemişlerdir. İş doyumunu ele alan çalışmalar da bu çabaların bir sonucudur. Bu çalışma, hemşirelerde iş doyumu konusunda daha önce yapılmış diğer araştırmaların sonuçlarını birlikte değerlendirmek ve daha güçlü tahminlere ulaşmak amacıyla yapılmış bir meta-analizi çalışmasıdır. Meta-analizine 1989'dan bu yana yapılmış ve hemşirelerde iş doyumu konusunu ele alan 8 tez alınmıştır. İş doyumuna etki ettiği düşünülen ve tezlerde yaygın olarak incelendiği saptanan 7 faktör belirlenmiştir. Bu faktörlerden yaş, çalıştığı servis, görev, çalışma şekli, çalışma süresi ve medeni durumun iş doyumuna etkisi olduğu (p<0.05), ve öğrenim durumunun iş doyumuna etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır (p>0.05). Yapılan meta-analizi sonucunda iş doyumuna en çok etki ettiği saptanan faktörler sırasıyla yaş (r=0.15), servis (r=0.14), görev (r=0.13), çalışma şekli (r=0.13) ve çalışma süresidir (r=0.10). Medeni durumun iş doyumu üzerine etkisinin diğer faktörlere göre daha düşük bulunduğu (r=0.02) dikkat çekmektedir. Ortaya çıkan bu sonuçlar yaş, servis, görev, çalışma şekli ve süresi açısından hemşirelerin iş doyumunun farklılıklar gösterdiğine işaret etmektedir. Bu sonuçların ışığında sağlık hizmetlerinde stratejiler belirlenirken, iş doyumuna etkisinin yüksek olduğu saptanan faktörlerin, öncelikle ele alınması önemli görülmektedir. The intensity of human relationship in health services is relatively higher than a lot of different services. Health managers tend to maximize efficiency via personnel motivation. As a result of these endeavors, job satisfaction researches became popular. This is a meta-analysis study aiming to combine the results of masters and doctorate dissertations about job satisfaction of nurses accepted by Turkish Universities between 1989 - 2000. Eight dissertations about job satisfaction of nurses were included in meta-analysis and study 7 variables, which were commonly used as factors of job satisfaction were studied one by one in the meta-analysis. Meta-analysis was carried out in the frame of Stouffer's method, which aims to combine the significance probabilities of variables (r); and homogeneity of result of different studies. Age, the status of working hours, degree of responsibility, clinic, occupations experience were found as the factors affecting the job satisfaction (p<0.05), since educational status, and marital status were found as not having an effect (p>0.05).
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Sağlık Hizmetleri; Toplumsal refah sorunları