Türkiye’deki Dünya’daki elit cimnastikçilerin sosyo-ekonomik analizi - Fidan, Sevim (My University, 2002)
Türkiye'de ve dünyadaki elit cimnastikçilerin sosyo-ekonomik özelliklerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, 16. Uluslararası Boğaziçi Turnuvasına katılmış olan 23 ülkeden 69 örnek sporcuya uygulanmış ve ortaya çıkan bulgular değerlendirilmiştir. Bu sporcular, uluslarını milli düzeyde diğer ülkelere karşı temsil etmelerinden, branşında kendi ülkesinin en iyi sporcusu ve alanının uzmanı olarak seçilip yarışma platformuna gelmelerinden dolayı elit sporcu olarak kabul edilmişlerdir. Araştırma grubundaki sporcuların aile, yakın çevre, okul çevresi, eğitim ve gelir durumları spora başlamalarına ve devam etmelerine neden olan iç ve dış etkenlerin olumlu ve olumsuz etkileri anket tekniği ile belirlenmiştir. Sonuç olarak; sporcuların genelde orta gelir düzeyine sahip ailelere mensup oldukları görülmüştür. Sporcuların başarıya ulaşmalarında, çevrenin ve medyanın doğrudan etkili olmadığı, sporcunun ailesinin yönlendirmesi ve eğitim seviyelerinin yüksek olmasının seçicilikte etkili bir kriter oluşturduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sporcuların bulundukları çevrede tesislerin yakın ve yeterli sayıda olması cimnastik sporuna duyulan ilgi ve talebin artmasına etkili olduğu görülmüştür. Sporcuların eğitim hayatları ile sportif yaşantıları arasında paralellik bulunmakta ve başarıyı beraberinde getirdiği belirlenmiştir. Spor yapmış ailelerin çocuklarını bilinçli olarak spora yönlendirdikleri ve küçük yaşlarda spora başlayanların daha başarılı oldukları görülmüştür. Daha önce yapılan araştırmaların ortaya koymuş olduğu, 4 ile 7 yaşları arasında cimnastiğe başlayanların elit düzeye ulaşmaları durumu, çalışmamızda da doğrulanmıştır. Şehirleşmiş ve sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerde spora yönelimin erken yaşlarda olduğu ve alt tabakaya mensup kişilerin de elit sporu yaptıkları görülmüştür. Elit düzeyde sporun, sporcuların eğitim hayatlarına olumlu etkiler sağladığı ve başarıları neticesinde bir çoğunun eğitim bursu kazandıkları belirlenmiştir.
Keywords: Spor_Jimnastik; Sporcular_Ekonomik Durum