İbn Sina’nın öğrencisi Behmenyar B. Merzuban ve felsefesi - Arıcı, Mustakim (My University, 2005)
İBN SÎNÂ'NIN ÖĞRENCİSİ BEHMENYÂR B. MERZUBÂN VE FELSEFESİ Behmenyâr b. Merzubân (ö. 458/ 1066) İbn Sînâ'nın ilk kuşak öğrencilerinin en tanınmışlarından biri olarak bilinmektedir. Behmenyâr öğreniminde İbn Sînâ ile uzun yıllar geçirdi ve üstadıyla felsefenin çetin konularında ilmî müzakerelerde bulundu. Ayrıca İbn Sînâ'dan otuz yıl sonra vefat ettiğini bilinmektedir. Behmenyâr'ın en önemli işlevi İbn Sînacılığın sonraki kuşaklara aktarılmasındaki katkısıdır. Behmenyâr'ın öğrencisi Lukerî İbn Sînâcı çizgiyi devam ettirmiş, sonra bu gelenek Osmanlı ve İran kolu olarak ikiye ayrılmıştır. Behmenyâr'ın ayrıca değişik hacimlerde eserleri bulunmaktadır. Behmenyâr'ın en önemli eseri, İbn Sînâ tarafından Şifâ, Necât, Danişnâme-i Alâî ve İşârât'ta ortaya konan Meşşâî felsefeyi özetleyen Tahsîl'dir. Eser İbn Sînâ mantık, doğa bilimleri ve metafiziğinin iyi bir örneğini sunar. Bu çalışmada tertip olarak İbn Sînâ'nın Danişnâme-i 'Alâ'î'si takip edilmiştir. Bu durumda Behmenyâr'ın İbn Sînâ felsefesinin şarihi, özetleyicisi ve sonraki kuşaklara ulaştırıcısı olduğu söylenebilir. Name and Surname : Mustakim Arıcı Field : Divinity Programme : Islamic Philosophy Supervisor : Prof. Dr. H. Bekir Karlığa Degree Awarded and Date : Master - July 2005 Peripatetic Philosophy, Avicennism, Ibn Sînâ's Pupils, Logic, Physics, Metaphysics

IBN SÎNÂ'S PUPIL BAHMANYÂR B. MARZUBÂN AND HIS PHILOSOPHY Bahmanyâr ibn Marzubân (d. 458/ 1066) is known as one of the most famous Ibn Sînâ's first generation students. Bahmanyâr spent many years studying with Ibn Sînâ and carried out much discussion with his teacher concerning difficult philosophical issues. It's also known that he died thirty years after Ibn Sînâ. Bahmanyâr's most important function is his contribution in transmitting of the Avicennism to the next generations. Bahmanyâr's student Lukerî had continued Avicennist line, then this tradition had twinned as Ottoman and Iran branches. Also Bahmanyâr had treatises in different size. The most important work of Bahmanyâr is the Tahsîl, which summarizes Peripatetic Philosophy as expoused by Ibn Sînâ in his Shifâ, Najat, Esârat wa'l-tanbîhât, Danesnâma-yi 'Alâ'î. It offers the quintessence of Ibn Sînâ's logic, physics and metaphysics. In this book had been followed Ibn Sînâ's Danesnâma-yi 'Alâ'î in structure. In that case it's said that Bahmanyâr is commentator, summariser and transmitter of Ibn Sînâ's philosophy.
Keywords: Doğu felsefesi; Felsefe; İbn Sînâ'nın Öğrencileri; İbn Sînâcılık; Mantık; Meşşâî Felsefe; Metafizik