Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen haksız rekabet suçları - Dilekli, Burcu (My University, 2020)
Türk Ticaret Kanunu’nda haksız rekabete ilişkin hükümler Kanun’un 54. ve 63. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Kanun’un 54. Maddesinde haksız rekabetin amacı belirtilmiş, 55. Maddesinde ise hukuki sorumluluk gerektiren haksız rekabet halleri sınırlı sayıda olmamak üzere sayılmıştır. Kanun’un 62. maddesinde ceza sorumluluğunu gerektiren fiiller belirtilmiştir.Çalışmamızın birinci bölümünde haksız rekabete ilişkin ulusal ve uluslararası düzenlemelere yer verilmiş ve haksız rekabet kavram olarak ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, haksız rekabet suçları, maddi ve manevi unsur açısından irdelenmiş ve hukuka aykırılık unsuru ayrıca incelenmiştir. Bu bölümde, haksız rekabet suçlarının özel görünüş şekillerine yer verilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde, Türk Ticaret Kanunu’nun 55. ve 62. Maddelerindeki haksız rekabet suçlarında tipe uygun fiiller detaylandırılmış, Yargıtay kararlarıyla örneklendirilmiştir. 6762 sayılı mülga Türk Ticaret Kanunu ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda bulunan haksız rekabet halleri karşılaştırılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise haksız rekabet suçlarında muhakeme usulü ve bu suçların yaptırımları ele alınmıştır.

The provisions on unfair competition are regulated under the Turkish Commercial Code between articles 54 and 63. The purpose of unfair competition indicated in Article 54 and unfair competition that requiring legal responsibility are counted but not limited in Article 55 in the Law. Acts requiring criminal liability are specified in Article 62.In the first part of our study, national and international regulations on unfair competition are dwelt on and unfair competition is discussed as a concept. In the second part of the study, offenses of unfair competition crimes are examined in material and moral elements of crime, and the element of illegality is examined separately. In this part, special forms of unfair competition crimes are explained.In the third part of the study, the acts which are appropriate to the type in unfair competition crimes in Articles 55 and 62 of the Turkish Commercial Code are detailed and exemplified by the decisions of the Supreme Court. Unfair competition conditions in the abrogated Turkish Commercial Code numbered 6762 and the Turkish Commercial Code numbered 6102 have been compared. In the forth and the last part, the procedure in offenses of unfair competition and the sanctions of these crimes are discussed.
Keywords: Haksız Rekabet; Haksız Rekabet Suçları; Haksız Rekabet Uygulamaları Competition; Kamu hukuku; Offenses Of Unfair Competition; Public law; Rekabet; Unfair Competition; Unfair Competition Practices