PAZARLAMA YÖNETİMİ AÇISINDAN YAŞAM TARZI ARAŞTIRMALARININ_x000D_ SİSTEMATİK İNCELEMESİ ÜZERİNE BİR İÇERİK ANALİZİ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Bu çalışma pazarlama alanında daha önce çalışılmış yaşam tarzı araştırmalarının içeriğine dair birçerçeve sunmayı amaçlamaktadır.Yöntem: Araştırmada kullanılan yöntem kalitatif araştırma olup, veriler içerik analizi ile çözümlenmeyeçalışılmıştır. Çalışmanın anakütlesini sosyal bilimler ve özellikle pazarlama alanına ilişkin birçok dergiyibünyesinde bulunduran EMERALDinsight, JSTOR, EBSCO, ScienceDirect, SAGEjournal, Wiley, Scopus, TRDizin veri tabanlarında yer alan, yaşam tarzı ile ilgili akademik makaleler oluşturmaktadır. Makalelereerişebilme ve aynı zamanda zaman kısıtından dolayı bu çalışmada amaçlı örneklem yöntemi tercih edilmiştir.Bu kapsamda toplam 99 akademik makale incelenmiştir ve kategoriler oluşturularak analiz edilmiştir. Sözkonusu kategoriler yaşam tarzı araştırmalarına dair makale türü, araştırma yöntemi, örneklem yöntemi,örneklem büyüklüğü, veri toplama aracı, veri analizi teknikleri, yaşam tarzı araştırmalarının kullanım amacı,yaşam tarzı boyutları, yaşam tarzı araştırmaları yapılan ülkeler olarak belirlenmiştir.Bulgular: Bu çalışma kapsamında ele alınan makalelerde, yaşam tarzı araştırmalarında en fazla faaliyetler,ilgiler ve fikirlerin (AIO) yaşam tarzı kavramı ile eşleştirilip ölçüldüğü görülmektedir. Ardından yaşam tarzı ileeşleştirilen kavram, tüketim olmaktadır. Bazı çalışmalarda değerler ya da değerler ile birlikte AIO ifadelerininaynı anda yaşam tarzını ölçümlemek için kullanıldığı görülmektedir. Araştırma bulgularının yaşam tarzıçalışmalarına dair detaylı bilgi ve çerçeve sunması beklenmektedir.Özgünlük: Çalışmanın incelenen kategoriler çerçevesinde yaşam tarzına dair ele alınan boyutları göstererekyaşam tarzı araştırmalarına dair bir fikir sunması; ayrıca pazarlama alanında daha önce yapılan yaşam tarzıaraştırmalarına yönelik bir içerik analizi ile çözümleme yapılmamış olması sebebi ile bu çalışmadan elde edilenbulguların literatüre katkıda bulunacağı söylenebilir

Purpose: This paper aims to provide a framework for the content of previously studied lifestyle research in_x000D_ marketing._x000D_ Method: The method used in the research is qualitative research. The data were analyzed by content analysis._x000D_ The population of the study is the academic articles related to lifestyle, which are included in_x000D_ EMERALDinsight, JSTOR, EBSCO, ScienceDirect, SAGEjournal, Wiley, Scopus, TR Directory databases that_x000D_ contain many journals related to social sciences and especially marketing. The purposive sampling method was_x000D_ preferred in this study because of the accessibility to the articles and the time limitation. In this context, a total_x000D_ of 99 academic articles were examined and categories were analyzed. These categories were determined as the_x000D_ type of article about lifestyle research, research method, sampling method, sample size, data collection tool,_x000D_ data analysis techniques, the purpose of applying lifestyle research, lifestyle dimensions, countries where_x000D_ lifestyle researches are conducted._x000D_ Findings: In the articles discussed within the scope of this study, it is seen that activities, interests and opinions_x000D_ (AIO expressions) are mostly matched with the concept of lifestyle in lifestyle studies. Then the concept that is_x000D_ matched with the lifestyle is consumption. In some studies, it is seen that AIO expressions together with values_x000D_ or only values are used to measure lifestyle. Research findings are expected to provide detailed information and_x000D_ a framework for lifestyle studies._x000D_ Originality: It can be said that this study contributes to the literature in terms of providing an idea about lifestyle_x000D_ researches by showing dimensions related to lifestyle within the scope of the categories examined. In addition,_x000D_ it can be said that no analysis has been made with a content analysis for previous lifestyle researches in the field_x000D_ of marketing, therefore the findings obtained from this study will contribute to the literature.
A CONTENT ANALYSIS ON SYSTEMATIC REVIEW OF LIFESTYLE RESEARCH IN TERMS OF MARKETING MANAGEMENT