Stratejik yönetim ve örgüt kültürü ilişkisi - Yıldırım, Erhan (My University, 2002)
Stratejik yönetim işletmenin amaçlarına ulaşmasını sağlayacak çok taraflı kararların incelenmesi,hazırlanması ve uygulanmasını hedefleyen bilim ve sanattır. Stratejik yönetim, şirketin yönetim, pazarlama, finans, muhasebe, üretim, kontrol, ar-ge ve bilgi işleme sistemlerini uyum içinde çalıştırarak organizasyonun başarılı olmasını amaçlar. Çevre şartlarının çok büyük bir hızla değiştiği günümüzde işletmeler bunlara kendi kaynakları ölçüsünde cevap vermek, kendilerini bu şartlara adapte etmek zorundadır. Çevre ve amaçlar belirlendikten sonra ne gibi stratejik seçeneklerin var olduğu araştırılır. Varolan her strateji teker teker araştırılır. Daha sonra bu seçenekler arasında seçim yapılır ve bu strateji uygulanır. En son olarak da stratejilerin değerlendirilmesi ve kontrolü yapılır. Örgüt kültürü, örgütte çalışanların değer, norm ve davranış sistemleriyle ilgilidir. Çalışanların davranışlarını şekillendirerek, örgüt içinde bireyler arası ilişkileri etkiler. Örgütün bütününe yöneliktir, değişebilir ve sosyal niteliktedir, ögrenilebilir ve öğretilebilir. Farklı elemanları bir potada eriterek örgütte istikrar sağlar. Örgüt kültürü; değerler, yönetim felsefesi, varsayımlar, normlar, inançlar, hikayeler, semboller ve törenler gibi unsurlara sahiptir. Bahsedilen iki yaklaşım, strateji ve kültür arasında ortaya çıkan uyumsuzluğu gidermek amacını taşır. Birinci yaklaşımda kültüre uygun olarak hazırlanan strateji, dış çevrede gelişen olaylara ters düşebilir. Bu yüzden de işletme ile dış çevre arasında kopukluk olacaktır. İkinci yaklaşımda ise strateji kültürü değişmeye zorluyorsa böyle bir değişim için örgüt içerisinde bazı direnişlerle karşılaşma riski ortaya çıkabilir. Sonuçta örgütün hangi yaklaşımı benimseyeceği ikisi rasındaki riskin ve uyumsuzluk derecesinin en düşük olmasıyla belirlenmelidir. Gerekli uyumun sağlanması için bazen küçük değişiklikler bazende tamamen değişiklikler yapmak gerekebilir.

ABSTARCT With the appearing of Strategic Management business enterprises started to concentrate on the activities which will provide hormony with inner sourcesand capacities between the opportunities of the environment and menace. These activities are helping the enterprise to create a difference and tı walk future with much sure steps. To live successfully and continously, to benefit from the changes of the environment by effecting minumumly, and to match do the environment are the subjects of strategic management. The best features are in turn being a function main management be opt to the future . seeing thebusiness enterprise as an open system fuiding to the bottom level manfers, thinking the public benefits and using the business enterprise sources most effectively. Today when the environment cenditions are changing at great speed , the business enterprises have to adapt themselves to these conditions and to give answer to the conditions with the measure of their sources. After the environment and goals being determines, it is invastigated that what kind of strategic altenatives available. Every strategy which is available are being invastigated are by one. Then an election is held and this strategy is carried out.(At last the evaloation and control of the strategies are done) The aim of mentioned aproach is to remove the lack of hormony which occures between strategy and culture. In the first aproach the strategy which is prepared suitable to the culture , can be contrast to the events in the outside. Thanks to this between business enterprise and the outside environment there will be a fragment.In the second aproach, if the strategy is forcing the culture to change, there can be a risk of facing some lebellation for such or charge in the group As a concequence which aproach will the group will choose must be determined with minority of the lack of hormony and risk between the two in order for the hormony and to be provided, there can be some need to make sometimes small but sometimes fundemantal differenceies
Keywords: Örgüt Kültürü; Stratejik Yönetim