Küresel kent ağlarında İstanbul'un rolü ve konumunun sağlık turizmi üzerinden incelenmesi : nitel araştırma - Aydın, Zehra (My University, 2022)
Bu araştırma, İstanbul’un küresel bir kent olarak konumu ve rolünü, sağlık turizmi üzerinden ele alacaktır. Öncelikle literatür taraması sırasında küreselleşme, küresel kent ağları ve sağlık turizmi ana başlıkları ve konuyla alakalı alt başlıklarla birlikte kavramsal bir çerçeve oluşturulacaktır. İstanbul’un coğrafi konumu, sağlık, güzellik ve estetik uygulamalarında diğer ülkelere kıyasla avantajlı fiyatlandırmaları, bu hizmetlerde kullanılan gelişmiş teknoloji, nitelikli doktor ve uygulayıcıların olması, turizm faaliyetlerine erişimin yoğun olduğu bir bölge olması (konaklama, tarihi ve kültürel aktiviteler, eğlence, yeme-içme, alışveriş vb.) ve bunların aracı kişi ve kurumlar tarafından bir paket olarak sunulması gibi bir çok faktör, İstanbul’u, sağlık turizmi alanında diğer küresel kentler karşısında güçlü ve rekabet edebilir duruma getirmiştir. Küresel kent ağlara katılımdaki aktörler ve işlevler göz önüne alındığında sağlık, güzellik ve estetik hizmetlerine yapılan yatırımların yoğunluğu, İstanbul’un dünya genelinde sağlık turizminde önemli bir düğüm noktası olmasını sağlamıştır. Bu araştırmada aynı zamanda küreselleşmeye yön veren kentlerin sağlık turizmi noktasında nerede durdukları ve İstanbul ile karşılaştıkları güçlü ve zayıf yönler ele alınacaktır. Bu araştırmada, dünya genelinde İstanbul’a tedavi olmak veya estetik ve güzellik hizmetleri almak amacıyla gelen hastaların İstanbul’u tercih etmelerindeki kentsel faktörlere odaklanılacaktır. Literatür taraması ve araştırma için yapılan gözlemler, sağlık turizminde kente dair birçok çekici faktör bulunduğunu göstermiştir. Bunlar; turizm faaliyetleri kapsamına giren konaklama hizmetleri, tarihi ve kültürel mekanlara, bölgelere ve aktivitelere erişim, yeme-içme faaliyetlerinin çeşitliliği, eğlence amaçlı aktivitelerin yoğunluğu, alışveriş olanaklarının çok olması gibi sıralanıp, çoğaltılabilir. Dünya genelinde sağlık, estetik ve güzellik hizmetlerinin reklamı ve pazarlamasını yapan birçok aracı kişi, kurum ve kuruluşlar turizm hizmetlerin bulunduğu konumu öne çıkarmaktadır. Küresel kent ağlarında İstanbul’un sağlık turizmi açısından rolü ve konumunun anlaşılması için bu çalışmada, nitel görüşme metodu seçilmiştir. Bu alanda yapılacak ayrıntılı görüşmeler, İstanbul üzerinden küresel kent ağları ve sağlık turizmi bağlantısını ortaya koyması hedeflenen bu çalışmada kapsamlı ve anlamlı bir bütün oluşturulmasını sağlayacaktır.

This research aims to show the position and role of Istanbul as a global city in terms of health tourism. Firstly, during the literature research, a conceptual framework will be created along with the main topics as globalization, global urban networks and health tourism and related sub-topics. Istanbul's geographical location, health, beauty and aesthetic practices' advantageous pricing, high technology services, qualified doctors and practitioners, various tourist activities (accommodation, historical and cultural activities, entertainment, eating and drinking, shopping etc.) and many factors offered as a package by intermediaries and institutions have made Istanbul strong and competitive against other global cities in the field of health tourism. Considering the looking other actors and functions of global urban network, the intensity of investments in health services has made Istanbul an important node in health tourism worldwide. In this study, the strengths and weaknesses at the point of health tourism of the cities that lead to globalization and points where they are in competition with Istanbul in this sectorwill be discussed. This study will focus on the urban factors that patients who come to Istanbul to receive treatment or aesthetic and beauty services around the world prefer Istanbul. Literature review and observations for research have shown that there are many attractive factors related to the city in health tourism. These can be listed in the scope of tourism as accommodation services, access to historical and cultural sites, regions and activities, the variety of eating and drinking activities, the intensity of entertainment activities and shopping opportunities. Many intermediaries, institutions and organizations that advertise and market health, aesthetic and beauty services around the world highlight the location where tourism services are located. In order to understand the role and position of Istanbul in terms of health tourism in global city networks, a qualitative interview method was chosen in this study. Detailed interviews about this will ensure the creation of a comprehensive and meaningful whole in this study, which is aimed at revealing the connection between global urban networks and health tourism through Istanbul.
Keywords: City and town life; Istanbul, Turkey; İstanbul, Türkiye; Kent ve kasaba yaşamı; Kentsel sağlık; Küreselleşme - Küresel Kent Ağları - Sağlık Turizmi Globalization - Global Urban Network - Health Tourism; Urban health