Dönüşümcü ve etkileşimci liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkileri - Biçer, Tunç (My University, 2019)
Uluslararası bir markanın, İstanbul distribütörü olan şirketin 154 çalışanının katılımı ile bu çalışma gerçekleşmiştir. Katılımcıların örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemeleri ile dönüşümcü liderlik arasında yüksek/ kuvvetli, etkileşimci liderlikle zayıf/ düşük ilişki bulunmuştur. Dönüşümcü liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde etkisi olduğu saptanırken; etkileşimci liderliğin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerinde bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların sosyo-demografik özelliklerinden yaş, cinsiyet, medeni durum ve gelir düzeyi ile örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme sıklıkları arasında bir ilişki tespit edilememiş; öğrenim durumu, toplam çalışma süresi ve kurumdaki toplam çalışma süresi ile örgütsel vatandaşlık sergileme sıklıkları arasında ise bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

This study has been composed with 154 workers from an Istanbul distribütör of international brand. It has been found that the participant’s organizational citizenship behavior has a strong/ high relationship with transformational leadership and weak/ low relationship with transactional leadership. There has been detected that transformational leadership has a effects on organizational behavior; while transactional leadership has no effects on organizational behavior. Also there couldn’t be detected a relationship between the participant’s age, gender, marital status, level of income under socio-demographic characteristics and organizational citizenship behavior display frequencies; however there has been detected that there is a relationship between education status, total working time and total working time in the company and organizational citizenship behavior display frenquencies.
Keywords: Dönüşümcü Lider; Etkileşimci Lider Organizational Citizenship Behavior; Leadership; Liderlik; Örgütsel Vatandaşlık Davranışı; Transactional Leadership; Transformational Leadership