Hiperkolesterolemik tavşanlarda aorta dokusunda farklı olarak eksprese edilen proteinlerin tanımlanması - Kağa, Elif (My University, 2014)
1.ÖZET Hiperkolesterolemik Tavşanlarda Aorta Dokusunda Farklı Olarak Eksprese Edilen Proteinlerin Tanımlanması Ateroskleroz, arter duvarında mononükleer lenfosit infiltrasyonu, düz kas hücre proliferasyonu ve Ekstrasellüler matriks birikimi ile hasar oluşması sonucunda oluşan kronik inflamatuar bozukluktur. Yeni proteomik tekniklerin ortaya çıkması aterosklerotik aortada farklı eksprese olan proteinlerin tanımlanması ve aterosklerozun moleküler mekanizmasının anlaşılmasına izin vermektedir. Yapılan epidemiyolojik, klinik ve hayvan çalışmalarında vitamin E’ nin aterosklerozda koruyucu etkisinin olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda hiperkolestrolemi ile indüklenmiş aterosklerozdaki in vivo moleküler mekanizmanın araştırılması, ateroskleroz için belirteç olarak kullanılabilecek farklı eksprese olan proteinlerin proteomik yöntemlerle tanımlanması planlanmıştır. Çalışmamızda, İki boyutlu jel elektroforezi tabanlı proteomik yöntemleri kullanılarak, hiperkolesterolemik tavşan aorta dokuları ve normal aorta dokuları karşılaştırılmış ve tavşan aortasında farklı eksprese olan proteinler ve okside proteinler olduğu gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, çalışmamızda shothun proteomik teknikler kullanılarak, kolesterol etkisi ile aortada farklı eksprese olan proteinler tanımlanmıştır. Çalışma sonucunda, lipit metabolizması ile ilgili protein apolipoprotein A I, antioksidan sistemde görevli proteinler peroksiredoksin 1 ve peroksiredoksin 2, sinyal ileti yolaklarında görevli protein 14 3 3 zeta delta, yapısal ve kasılma ilişkili proteinler biglikan ve vimentin gibi proteinlerin ekspresyonlarında değişimler gözlemlenmiştir. Aorta dokusunda farklı eksprese olan proteinlerin tanımlanması sonucu elde edilen bulgular, ateroskleroz patogenezinin aydınlatılması ve yeni belirteçlerin keşfedilmesi açısından önemlidir. Ateroskleroz, Belirteç, Hiperkolesterolemi, Protein Oksidasyonu,Vitamin E Identification of Differentially Expressed Proteins in Hypercholesterolemic Rabbit Aorta Tissue Atherosclerosis is a chronic inflammatory disorder that occurs as a result of mononuclear lymphocyte infiltration to the arterial wall, smooth muscle cell proliferation and damage in the arterial wall caused by extracellular matrix accumulation. Recently new proteomic techniques allow to identify differently expressed proteins in atherosclerotic aorta and highlight the molecular mechanisms playing role in atherosclerosis. Several epidemiologic studies revealed that vitamin E has a protective role in the atherosclerosis. In this study we planned to investigate in vivo molecular mechanisms hypercholesterol induced atherosclerosis, identify differently expressed proteins by proteomic methods. We observed that there are differentially expressed proteins and oxidized proteins in hypercholestrolemic rabbit aorta compared to normal aorta tissues using two-dimensional gel electrophoresis-based proteomics. In addition, by using shotgun proteomic techniques, we identified differentially expressed proteins in aorta following cholesterol treatments. We observed the expressions of apolipoprotein A I involved in lipid metabolism, peroxiredoxin 1, peroxiredoxin 2 involved in antioxidant system, 14-3-3 protein zeta delta in cell signaling, biglycan, vimentin as structural and contractile proteins alteration in aorta. These findings for different proteins in aorta might be helpful for deciphering the pathogenesis in atherosclerosis and they might be used as potential biomarker for atherosclerosis. Key words: Atherosclerosis, Marker, Hypercholesterolemia, Protein Oxidation, Vitamin E
Keywords: Ateroskleroz; Biyokimya; Hiperkolesterolemi; Protein Oksidasyonu; Vitamin E; Vitaminler