Macaristan-Türkiye örnekleri üzerinden 21. yüzyılda karşılaştırmalı popülizmi anlamak : aktörler, benzerlikler-farklılıklar ve meydan okumalar - Durgun, Tuğçe Ceyda (My University, 2023)
Popülizm içeriği itibariyle çok geniş, oldukça muğlak ve üzerinde anlaşılmış bir tanımı bulunmayan bir kavramdır. Popülizm kavramı neredeyse tüm siyasi olaylarda ve politika alanlarında önemli bir kavram olarak yer almış olup siyasi liderlerin, politika yapıcıların, kamu araştırmacılarının ve akademik alanda araştırma yapanların dikkate aldığı bir kavram haline gelmiştir. Macaristan’da FIDESZ ve Türkiye’de AKP, 2010-2018 yılları arasında benzer tarihlerde genel seçimlerden sonra oylarını arttırmıştır. Her iki parti de ilk başlardaki süreçlerde iktidara gelmek amacıyla daha liberal politikalar ve söylemler kullanırken, süreç ilerledikçe merkez sağdan aşırı sağa doğru bir kayma yaşadıkları görülmektedir. Her iki liderin de anayasa referandumlarıyla anayasalarında kırılma yaratarak popülist söylemlerini arttırmaları hem zamanlama hem de altyapı olarak benzerlik göstermektedir. İç siyasette yaşanan bu değişim ve dönüşümler dış siyasete de yansımıştır.

Populism is a concept with a broad and ambiguous content, lacking a widely agreed-upon definition. It has become an important concept in almost all political events and policy areas, attracting the attention of political leaders, policymakers, public researchers, and academic researchers. In Hungary, FIDESZ, and in Turkey, the AKP, both increased their votes after general elections between 2010 and 2018. Initially, both parties used more liberal policies and rhetoric in their attempts to come to power, but as the process advanced, a shift from the center-right to the farright can be observed. There is a similarity in timing and infrastructure as both leaders increased their populist rhetoric by creating ruptures in their constitutions through constitutional referendums. These changes and transformations in domestic politics have also had an impact on foreign policy
Keywords: Dış ilişkiler; Dış politika; Foreign policy; Foreign relations; Hungary; Macaristan; Populism; Popülizm; Turkey; Turkiye; Türkiye; Türkiye populism