Optik sistemlerdeki gelişmenin fotoğrafın görselliğine etkisi - Coşkun, İsmail (My University, 2009)
Optik bilimi içinde yer alan geometrik optiğin alanına giren tezimizin birinci bölümünde tarihçeye yer verdik İlk çağlardan fotoğrafın icadına kadar geçen sürede mercek yapımından objektif yapımına olan gelişimi kısaca özetledik. İkinci bölümde merceklerin tanımından başlayarak, mercek kusurları, optik malzeme, kaplama ve objektiflerin testi gibi ana başlıklar altında konuyu inceledik. Üçüncu bölümde ise optik terminolojisinin fotoğrafçıları ilgilendiren maddelerinin açıkladık. Fotoğrafın doğrudan alanına girmeyen ya da mühendislik bilgileri alanına girecek kadar detaya girmedik. Fotoğraf görselliğin kalitesine değer verdiği için bizde değerlendirmelerimizi bu çerçevede yaptık. Dördüncü bölümde temel objektif tasarımları ve objektif türlerinin yapısını ve özelliklerini inceledik. Tüm incelemelerimizi şekil, tablo ve fotoğraflarla destekledik. Özel-likle açıkladığımız konulara ait örnek fotoğrafları tezin sonundaki “Ekler” bölümüne aldık. Böylece fotoğrafların daha yüksek kalitede örnekler olmasını sağladık. Sonuç bölümünde bir değerlendirmeyle tezimizi tamamladık.

Our thesis, on geometric optics in the optical science field, contains history of geometric optics. During the progress beginning with the ages to the invention of the first photos, the time of construction of the lens to the lens construction are outlined briefly. In the second section, starting with the definition of lenses, lens defects, optical materials, coatings and lens tests are reviewed under the above mentioned headings. In the third section the optical terminology regarding the photographer is briefly defined. The detail that is not directly related with photography or details of engineering is not reviewed. Because photography deals with visual discrimination, reviews are made on this point. In the fourth section the basic lens design and lens type, structure and properties are examined. All reviews are supported by shapes, tables and photographs. Especially all the sample photos related with the description are given at the end of the thesis as “Attachments”. Thus high quality photos are obtained. The thesisis completed by the evaluation results.
Keywords: Fotoğraf; Görsellik; Optik