Farklı propolis ekstraktlarının Lactobacillus sp. gelişimi üzerine etkilerinin incelenmesi - Eryılmaz, Beyzanur (My University, 2022)
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, farklı çözücülerde hazırlanmış propolis ekstraktlarının probiyotik L. plantarum gelişimi üzerine etkilerini inceleyip karşılaştırmak ve literatürde sınırlı sayıda bulunan, propolisin probiyotik bakteriler üzerine etkilerinin incelendiği çalışmalara katkı sağlamaktır. Gereç ve yöntem: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından takviye edici gıda olarak kabul edilmiş propolis ekstraktları arasından su, etanol ve zeytinyağında hazırlanmış 3 farklı propolis ekstraktı seçilmiş ve probiyotik olarak kabul edilen L. plantarum gelişimi üzerine etkilerini incelemek için 96 kuyucuklu plakada mikrodilüsyön yöntemi uygulanmıştır. 24 saatlik inkübasyondan sonra ekstraktlar için MİK değerleri belirlenmiş ve 600 nm’de optik dansite (OD) değerleri tespit edilmiştir. İstatistiki analizler SPSS 28.0 yapılmış ve anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Propolis su ve propolis etanol ekstraktlarının 50 ve 25 mg/ ml konsantrasyonlarda L. plantarum gelişimini uyardığı, propolis zeytinyağı ekstraktının ise 50, 25 ve 12,5 mg/ ml konsantrasyonlarda L. plantarum gelişimini inhibe ettiği görülmüştür. Propolis zeytinyağı ekstraktının L. plantarum gelişimine yönelik minimum inhibitör konsantrasyon (MİK) değeri 12,5 mg/ ml olarak saptanmıştır. Sonuç: Farklı çözücülerde hazırlanan propolis ekstraktlarının L. plantarum gelişimi üzerindeki etkileri birbirinden farklıdır. Propolis su ve propolis etanol ekstraktı L. plantarum gelişimini pozitif yönde uyarırken, propolis zeytinyağı ekstraktı L. plantarum gelişimini inhibe etmiştir. Ekstraksiyonda kullanılan çözücüler ve propolis konsantrasyonu propolisin antimikrobiyal etkinliği üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Objective: This study aims to investigate and compare the effects of different propolis extracts on the development of probiotic Lactobacillus plantarum and to contribute to the literature on the effects of propolis on L. plantarum. Material and Method: Water, ethanol, and olive oil extract of propolis were selected among the propolis extracts accepted as food supplements by the Republic of Turkey Ministry of Agriculture and Forestry. The microdilution method was applied in a 96-well plate to examine propolis extracts’ effects on L. plantarum development. After 24 hours of incubation, MIC values of extracts were determined and OD values were measured at 600 nm. Statistical analyzes were performed using the SPSS 28.0 program, and the significance was accepted as p<0,05. Results: It was observed that propolis water and propolis ethanol extracts stimulated L. plantarum growth at 50 and 25 mg/ ml concentrations, while propolis olive oil extract inhibited L. plantarum growth. The MIC value of propolis olive oil extract for the development of L. plantarum was determined as 12,5 mg/ ml. Conclusion: The effects of propolis extracts prepared in different solvents on the development of L. plantarum are different from each other. The solvents used in the extraction and the propolis concentration are effective on the antimicrobial activity of propolis.
Keywords: Bitki ekstreleri; etanol; ethanol; Lactobacillus plantarum; Lactobacillus plantarum propolis extract; olive oil; Plant extracts; propolis ekstraktı; su; Vitaminler; Vitamins; water; zeytinyağı