Rubuz Hirtuz Waldst. & KIT. bitkisi üzerinde parmakognozik araştırmalar - Mercan, Selay Yörüker (My University, 2006)
Bu çalışmada Rubus hirtus Waldst. & Kit. ( Rosaceae ) bitkisinin toprak üstü kısımları fitokimyasal açıdan incelendi. Çalışmada kullanılan Rubus hirtus bitkisi 14.06.2004 tarihinde Erzincan- Çayırlı İlçesi Mirzaoğlu Köyü’ nden toplandı (MARE 9291). Kurutulup küçük parçalara ayrılan materyal üzerinde fitokimyasal ön denemeler ve miktar tayinleri yapıldı. Literatür bilgilerine göre, bitkinin etken maddelerini (flavonoid, triterpen ve fenolik asitler) elde edebilmek için 4 ayrı ekstre (PE, CHCl3, EtOAc, EtOH) elde edildi. Yapılan İTK kontrolleri sonucunda kloroform ve etil asetat ekstrelerinin çalışılmasına karar verildi. Ekstrelerden saf bileşikler sütun, İTK ve preparatif ince tabaka kromatografileri kullanılarak elde edildi. Ekstrelere uygulanan sütun kromatografisi sonucu elde edilen fraksiyonlar rotavaporda uçurulduktan sonra İTK ile kontrol edildi ve benzer fraksiyonlar birleştirildi. İzole edilen bileşiklerin yapısı ultraviyole (UV), infrared (IR) spektrumları ve şahit maddelerle yapılan kromatografik karşılaştırmalar ile saptandı. Flavonoidal bileşiklerin yapısını aydınlatmak için kayma belirteçleriyle alınan ultraviyole spektrumları ve İTK’da şahit maddelerle yapılan karşılaştırmalardan yararlanıldı. Çalışmada ekstrelerin potansiyel sitotoksik (Brine Shrimp (Artemia salina)), antioksidan (DPPH, İndirgeme gücü) ve antimikrobiyal (agar oluk difüzyon, tüp dilüsyon) aktiviteleri kontrol edildi. Deneylerde standart madde olarak; Umbelliferon; Askorbik asit; BHA ve -tokoferol; Meropenem, Flukonazol sırasıyla kullanıldı. Bitkiden flavon yapısında“Rh-1 Apigenin”, “Rh-2 Luteolin-7-O-Glikozit” ve “Rh-3 Kersetin” izole edildi ve yapıları spektroskopik olarak tayin edildi. Bitkiden elde edilen diğer bileşikler -sitosterol ve Ursolik asit ise şahit maddelerle yapılan kromatografik karşılaştırmalarla saptandı.

PHARMACOGNOSTIC RESEACHES ON RUBUS HIRTUS WALDST. & KIT. In this study, the aerial parts of Rubus hirtus Waldst. & Kit. ( Rosaceae ) have been investigated phytochemically. Rubus hirtus was collected from Mirzaoğlu village (Erzincan-Çayırlı) on June 14th 2004 (MARE 9291). The premilinary experiments and assays were done on the air-dried material which have been cut into small pieces. 4 kinds of extracts (PE, CHCl3, EtOAc, EtOH) were obtained from the plant for purification of the compounds, according to the literature. After the TLC controlling of the extracts, we decided to work with the CHCl3 and EtOAc extracts. The pure compounds were obtained by using column, thin layer and preparative thin layer chromatographies. Fractions which were obtained by the application of the extracts to column chromatography, were evaporated to dryness and controlled by TLC and then similar ones were combined. The structures of the purified compounds were identified with ultraviolet (UV), infrared spectra (IR) and chromatographic comparisons with authetic samples. The identification of the flavonoidal structures were done with the UV spectrums which were taken with methanol and with shift reagents. In the study, potential cytotoxic (Brine Shrimp (Artemia salina)), antioxidant (DPPH, reducing power) and antimicrobial (agar whell diffusion, tube dilution) activities of the extracts were controlled. Umbelliferon, Ascorbic acid, Fluconazol, Meropenem, BHA, α-tocopherol were used as authentic samples in the mentioned biological activity methods, respectively. “Rh-1 Apigenin”, “Rh-2 Luteolin-7-O-Glycoside” and “Rh-3-Quercetin” were isolated from the plant having flavonoidal structure. Other isolated compounds which are “-sitosterol” and “Ursolic acid” were identified by the TLC comparisons with the authentic samples
Keywords: Famakoloji