The immigration issue in the Scandinavian welfare states : the case of Denmark - Şengül, Merve Tuğçe (My University, 2020)
ÖZET2010 sonrası Avrupa’ya doğru gerçekleşen mülteci hareketi, Avrupalı devletlerin göçmen karşıtı politikalarının çokça tartışılmasına yol açtı. Eş zamanlı olarak, Avrupa’da aşırı sağ da yükselişe geçti. Bu sebeple, aşırı sağın yükselişi ve İslamofobik düşünceler bu göçmen karşıtı politikaların olası sebepleri olarak görüldü. Bu durum bazı devletler için doğru olabilir fakat, refah seviyesi yüksek olan ve aşırı sağın neredeyse hiç görülmediği Nordik devletler bile göçmen karşıtı politikalar uygulamaya başladılar. Söz konusu politikalar bu durumun kimlik, aşırı sağın yükselişi ve İslamofobinin yanı sıra muhtemel başka bir sebebi olduğunu göstermektedir. Bu tez çalışması, Nordik devletlerin göçmen karşıtı politika uygulayıp uygulamadığına, eğer uyguluyorsa nasıl uyguladıklarına ışık tutmaktadır. Konuyu daraltma amacıyla, tez çalışması için Danimarka seçilmiştir, çünkü Danimarka vergi oranları ve göçmen politikalarında diğer İskandinav ülkelerinden farklılık göstermektedir. 1950’lerde işçi göçleriyle başlayan Danimarka göçmen politikası ile Danimarka’daki göçmenlere yönelik refah politikaları ve bu politikaların zaman içerisinde değişimi derinlemesine mercek altına alınmaktadır. Tez çalışması, Danimarka’nın göçmen karşıtı politikaları kendine özgü refah devleti sistemine dayanarak uyguladığı sonucuna ulaşmıştır. Topladığı yüksek vergilerle büyüyen Danimarka refah devleti, ülke halkını, refah yararlarının devlete iş veya vergi ile katkı sağlayan yerli halkla sınırlandırılması gerektiğini savunan refah şovenizmine itmiştir.

ABSTRACTThe immigration flow to Europe after 2010, has caused many debates on anti-immigration policies implemented by the European states. Simultaneously, the far-right also rose in Europe. Thus, the rise of far-right or Islamophobic thoughts have been considered as the possible reasons behind the anti-immigration policies of the European states. This reason might be appropriate for some states. However, the anti-immigration policies also have been seen in wealthy Nordic states in which the far-right nationalism has barely shown up. So, there should be another reason along with identity, far-right nationalism and Islamophobia. The thesis aims to shed light upon whether the Nordic states follow anti-immigration policies or not, and if they do, how they follow such policies. To narrow down the subject, Denmark is chosen as the case study because Denmark shows differences in terms of tax level and immigration policies from the other Scandinavian states. The Danish migration policies, which started with guest-workers in the 1950s, as well as the welfare state policies towards immigrants in Denmark and the changes in these policies over time are scrutinised. The thesis concludes that Denmark implies anti-immigration policies due to its characteristics of the welfare state system. The welfare system in Denmark has grown with high tax rates, thus it has been pushing the Danes into welfare chauvinism, according to which the natives support the idea that welfare benefits should be restricted to the state’s citizens who contribute to the state by working and paying taxes.
Keywords: Avrupa Birliği; Danimarka; Denmark; Emigration and immigration; European Union; göç; göç politikaları; Göç ve göçmenlik; International relations; migration; migration policies; refah devleti; refah şovenizmi; Uluslararası ilişkiler; welfare chauvinism; welfare state