Cebir hatalarının düzeltilmesine ilişkin senaryo temelli öğrenme : öğretmenlere yönelik matematik koçluğu - Kıral Demir, Büşra (My University, 2025)
Bu araştırmada ortaokul matematik öğretmenlerinin matematik koçluğu mesleki gelişim recinde cebir hatalarına yönelik pedagojik alan bilgisinin gelişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle matematik koçluğu mesleki gelişim ncesinde öğretmenlerin cebir hatalarına yönelik pedagojik alan bilgisi belirlenmiştir. Ardından bir öğretim deneyi aracılığıyla matematik koçluğu mesleki gelişim recinde öğretmenlerin cebir hatalarına yönelik pedagojik alan bilgisinin gelişimi araştırılmıştır. Son olarak matematik koçluğu mesleki gelişim sonrasında öğretmenlerin cebir hatalarına yönelik pedagojik alan bilgisinin gelişimi açısından matematik koçluğuna ilişkin algısı incelenmiştir. Araştırmanın yöntemini, nitel araştırma yöntemlerinden öğretim deneyi oluşturmaktadır. Araştırmanın katılımcıları, İstanbul ilindeki bir devlet ortaokulunda görev yapmakta olan üç matematik öğretmenidir. Bu araştırmada veriler; görüşme, gözlem, öğretmenlerin hazırladığı cebir senaryoları ile ders planları, araştırmacı notları ve sesli-görsel materyaller (ses kayıtları ve fotoğraflar) aracılığıyla toplanmıştır. Görüşme verilerinin analizinde içerik analizi kullanılırken; gözlem verileri, Cebir Senaryolarının Uygulanmasına İlişkin Gözlem Formuyla analiz edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin geliştirdiği cebir senaryoları Analitik Senaryo Rubriği ile ders planları ise Ders Planı İnceleme Protokolü ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın temel bulgularına göre, matematik koçluğu mesleki gelişim ncesinde ortaokul matematik öğretmenlerinin, cebir hatalarına yönelik pedagojik alan bilgisinin olduğu fakat geliştirilmesi gerektiği belirlenmiştir. Bu sonuçlara dayalı olarak öğretmenlerin cebir hatalarına yönelik pedagojik alan bilgisini geliştirmeye ilişkin hazırlanan matematik koçluğu mesleki gelişim recinde, öğretmenlerin bir öğretim materyali olarak senaryo hazırlama düzeyinin, hazırladığı senaryoyu uygulamadan önce bu uygulamaya ilişkin ders planı hazırlama düzeyinin ve hazırladığı senaryoyu uygulama düzeyinin geliştiği tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin kendi uygulamalarına dair yansıtıcı değerlendirmelerinde, ilk döngüden dördüncü döngüye; öğretimin, öğrencinin rolünün artıp öğretmenin rolünün azaldığı şekilde yapılandırıldığını, öğretmenlerin senaryo temelli öğretim yaklaşımını içselleştirdiğini, öğrencilerin cebiri kavramsal öğrenme konusunda gelişim göstermenin yanı sıra iletişim ve inisiyatif alma becerisi ile özgüven geliştirdiğini ifade ettiği görülmüştür. Matematik koçunun öğretmenlerin uygulamalarına dair geri bildirimlerinin ise öğretmenlerin senaryo uygulama düzeyindeki gelişimle paralel olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Matematik koçluğu mesleki gelişim sonrasında, öğretmenlerin matematik koçluğunun faydalarına ve zorluklarına ilişkin değerlendirmelerinin yanı sıra öneri ve taleplerde bulunduğu saptanmıştır. Elde edilen bu sonuçlara dayalı olarak; ortaokul matematik öğretmenlerinde, öğrencilerin matematiği kavramsal öğrenmelerinin önünde engel olan matematiksel hatalara yönelik farkındalık oluşturulması ve matematik koçluğu gibi mesleki gelişim modelleriyle mesleki öğrenmelerinin sürekliliğinin sağlanması önerilmektedir.

This study aimed to examine how middle school math teachers’ pedagogical content knowledge regarding algebra errors developed during the mathematics coaching professional development program. First, the teachers’ pedagogical content knowledge on algebra errors was assessed before the mathematics coaching program. The growth of teachers’ pedagogical content knowledge on algebra errors during the coaching program was examined through a teaching experiment. Teachers’ perception of the growth in pedagogical content knowledge for algebra errors was investigated following the completion of the coaching program. The study used a teaching experiment, a qualitative research method, with three math teachers from an Istanbul public middle school. Data was collected through interviews, observations, teacher-prepared lesson plans and algebra scenarios, researcher notes, and audio-visual resources. The Observation Form on the Implementation of Algebra Scenarios was used for the observation data, while content analysis was applied to the interview data. The Analytic Scenario Rubric and the Lesson Plan Review Protocol were used to assess the teachers’ algebra scenarios and lesson plans, respectively. The study’s findings revealed that middle school math teachers had some pedagogical content knowledge of algebra errors before the coaching program, but improvements were still needed. It was concluded that, during the program, teachers’ abilities to create scenarios as teaching materials, design lesson plans, and implementation the scenarios improved, enhancing their pedagogical content knowledge of algebra errors. In their reflective evaluations, teachers reported that from the first to the fourth cycle, the teaching approach shifted to increase the students’ role while reducing the teacher’s role. They also noted that teachers embraced the scenario-based teaching approach, and students not only improved their conceptual understanding of algebra but also developed initiative, communication skills, and gained self-confidence. It was found that the math coach’s feedback was parallel with what teachers’ showed development in their scenario implementation. After this program, teachers provided evaluations of the benefits and challenges of coaching, as well as suggestions and requests. Based on these results, it is recommended that raising teachers’ awareness about mathematical errors that hinder students’ conceptual understanding and ensuring the continuity of their professional learning through professional development models like math coaching.
Scenarıo-based learning for the correction of algebra errors : mathematics coaching for teachers
Keywords: Cebir hataları; Matematik; matematik koçluğu; Mathematics; mathematics coaching; mesleki gelişim Algebra errors; middle school mathematics teacher; ortaokul matematik öğretmeni; Öğrenim ve öğretim; pedagogical content knowledge; pedagojik alan bilgisi; professional development; scenario-based learning approach; senaryo temelli öğrenme yaklaşımı; Study and teaching