Soğuk savaş ve soğuk savaş sonrası dönem dinamiklerinin Avrupa Birliği’nin genişleme politikaları üzerindeki etkileri - Tanrısever, Osman Timuçin (My University, 2022)
Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası dönemleri, Avrupa Birliği’nin genişleme-bütünleşme politikalarını doğrudan etkileyen dinamikleri içerisinde barındırmaktadır. İkinci Dünya Savaşı’nın olumsuz etkilerinin devam ettiği Soğuk Savaş döneminde, Batı Avrupalı devletler ekonomik ve siyasi istikrar sağlamak hedefiyle birleşme girişimlerine başlamışlardır. AKÇT’nin kurulması ile başlayan birleşme adımları, kısa bir süre içerisinde EURATOM ve AET’nin hayata geçirilmesi ile devam etmiştir. Bu entegrasyonlar, “uluslarüstü” örgütlenme anlayışı taşımaları ile birlikte, AB bütünleşme ve genişleme sürecinin temelini oluşturmaktadırlar. Soğuk Savaş’ın son bulmasıyla birlikte AB, yeni uluslararası sistem parametrelerini göz önüne bulundurarak, yeni bütünleşme-genişleme politikaları geliştirmek üzere çalışmalar yürütmüştür. Bu politikalar, Soğuk Savaş sonrası ortaya çıkan jeopolitik boşluğun doldurulması ve Merkezi ve Doğu Avrupa ülkelerinin AB içerisine entegre edilmesine yönelik olarak şekillenmiştir.

The Cold War and post-Cold War periods contain dynamics that directly affect the European Union's enlargement-integration policies. During the Cold War period, when the negative effects of the Second World War continued, Western European states started to unify with the aim of providing economic and political stability. The merger steps, which started with the establishment of AKÇT, continued with the implementation of EURATOM and AET in a short time. These integrations, together with their supranational organizational understanding, form the basis of the EU integration and enlargement process. With the end of the Cold War, the EU carried out studies to develop new integration-enlargement policies, taking into account the new international system parameters. These policies have been shaped to fill the geopolitical gap that emerged after the Cold War and to integrate Central and Eastern European countries into the EU.
Keywords: AVRUPA BİRLİĞİ; Avrupa Birliği genişlemesi; Cold War; ENLARGEMENT; European Union enlargement; Finance; GENİŞLEME; Maliye; Soğuk Savaş; SOĞUK SAVAŞ EUROPEAN UNION